Home >> ПКУ,Синдикат,Штрајк >> Унија СПРС у клин, остали у плочу

Без првог часа у школама

 

„ДАНАС“

09/12/2013 18:42 | Београд
УСПРС за данас заказала једночасовни штрајк упозорења

АУТОР: В. АНДРИЋ

 

Да ли је протест оправдан?

 

Београд – Чланови Уније синдиката просветних радника Србије за данас су најавили штрајк упозорења, неодржавањем првог часа у преподневној и послеподневној смени. Унија има 28.000 чланова у око 600 школа, а Милан Јевтић, потпредседник овог синдиката, упозорава да ће Министарство просвете покушати да манипулише подацима о броју наставника који ће протестовати.

Јевтић каже да оцене о томе да ли ће данашњи штрајк успети треба узети с резервом, јер ће штрајковати само они чланови синдиката који по распореду имају први час. Подсећа да овим протестом Унија жели да укаже на лош материјални положај просветних радника, чија је плата 2,11 одсто нижа од републичког просека, а најобразованија су бранша у јавном сектору.

На питање да ли је протест оправдан, с обзиром да је министар финансија Лазар Крстић недавно обећао да ће већина Унијиних захтева (око којих се слажу и други синдикати) бити испуњени, Јевтић одговара да „овде није реч о Крстићу“, већ да „Унија не верује никоме“.

– То што је неко усмено обећао је лепо, али ми до сада нисмо добили чврсте гаранције да ће бити испуњено. Са претходним министром је било договорено и потписано да корекција коефицијената почне од 2012. године, али је то остало мртво слово на папиру – каже Јевтић, уз опаску да је тренутно извесна само скромна повишица плата од 1,5 одсто у идућој години.

 

Да ли је протест неоправдан?

 

У Форуму београдских гимназија тврде да је Унијин штрајк штетан и да се „циљеви могу постићи само заједничким акцијама и сарадњом свих синдиката просвете“. ФБГ критикује Унију јер није упутила позив другим синдикатима и што се са њима није консултовала о протесту.

– Беспотребно „солирање“ Уније, „цимање“ јавности и наставника је контрапродуктивно и представља велику опасност по расположење просветних радника – указује Миодраг Сокић, председник Форума београдских гимназија.

Радмила Додић, председница Форума београдских основних школа, оцењује Унијин потез као „чист ЕПП“, а да је реч о маркетингу слаже се и Бранислав Павловић, председник Синдиката образовања Србије. Он за Данас каже да „није лоше опоменути владу да ради брже, јер предлог протокола који треба да потпише са синдикатима још није направљен“, али сматра да на то неће утицати Унијин протест. Павловић додаје да Унија жели да се „прикаже као једина која брине о просветним радницима“, уместо да се разговарало о заједничком наступу синдиката образовања.
– Зар нисмо једини – узвраћа Милан Јевтић, потпредседник Уније, напомињући да овај синдикат „та врста рекламе не занима“ и да „ништа не продају на бувљаку“, већ реагују на тежак материјални положај просветних радника.

Бранислав Павловић истиче да ће Синдикат образовања Србије одржати седницу Републичког одбора 20. децембра и да ће до тада бити спреман предлог протокола о којем ће се сви репрезентативни синдикати изјаснити.

Top