Home >> Образовање,ПКУ,Синдикат >> Унија СПРС тражи нова запошљавања

Шта сада хоће Унија СПРС?

 

Унија СПРС се залаже за даље запошљавање у просвети, иако у просвети ради 30.000 људи више, а 20.000 нема пуну норму! Она тражи да образовање треба да буде изузето из нове уредбе о спречавању запошљавања у јавном сектору!

 

ОДМАХ ДА РАШЧИСТИМО:

 

Уредба Владе РС, којом се спречава запошљавање код корисника јавних средстава, несумњиво ће допринети спречавању незаконитог и прекомерног запошљавања у школама Србије.

Сви ми, који представљамо запослене у образовању и који имамо обавезу да полажемо рачуне својим колегама за своје деловање у њихово име, морамо пре свега водити рачуна о томе шта су наши циљеви, шта тражимо од просветних власти и шта изјављујемо медијима.

Последње саопштење УСПРС, потписано од председника Драгана Матијевића, у коме се заступа став да образовање треба да буде изузето из поменуте уредбе и упозорава се да ће у многим школама настати проблеми због недостатка замена за одсутне раднике, још један је пример њене недоследности и неодговорности, када су у питању основни синдикални циљеви. Не зна се више чије интересе овај синдикат заступа и шта су његови приоритетни захтеви.

 

Питамо се:

 

Да ли Унија СПРС заступа запослене у просвети, или брине да ли ће ђаци губити неколико часова?

Да ли Унија СПРС заступа запослене у просвети, или брине да ли ће школска управа довољно ефикасно пронаћи замене за одсутне раднике – искључиво са листе вишкова?

Да ли Унија СПРС заступа запослене у просвети, или брине да ли ће се гасити одређени предмет?

 

Све су ово питања која доводе у сумњу синдикалну прагму Уније СПРС. Али, није ово први пут.

 

Сетимо се недавне иницијативе Уније СПРС да се у Закон о основама система образовања и васпитања уведе измена, по којој свако ко има 40 година радног стажа, за разлику од свих других запослених у друштвеном сектору,  МОРА У ПЕНЗИЈУ. Главна аргументација овог синдиката била је „да треба запошљавати младе“. СРПС и Независност су били против, али они су остали у мањини, јер је предлог Уније СПРС са одушевљењем подржан од стране три министарства и СОС-а. Унија СПРС није крила задовољство што је ова измена закона настала на њену иницијативу.

 

Питамо се:

 

Да ли је Унија СПРС „синдикат младих“ или синдикат запослених у образовању?

Чије интересе она заступа, од чије то чланарине она живи, као и да ли су главни циљеви просветних синдиката социјални статус запослених или запошљавање младих?

Последице: Запослени у просвети дошли су у ситуацију да морају раније у пензију, ускоро ће све њих „докачити“ нови закон о ПИО, биће кажњени са по -6% пензије за сваку годину, а њиховим истеривањем са посла проширен је простор за ново незаконито запошљавање.

3Comments

  1. ludilo каже:

    Значи, да читамо књиге Уније СПРС? Да се просветимо и просветлимо? У мојој школи има три синдиката, а ми да читамо књиге Уније СПРС? Ја нећу.

  2. просветар каже:

    Ko je oвај на слици, није горе поменути Драган Матијевић? Или су ти из Уније сви исти?

  3. Милан каже:

    Иако сам већ обећао да нећу коментарисати ништа више на сајту ФБГ због некоректности према мени пре свега, ипак реших да одговорим, у духу „недоследности“ која се пребацује…И сами знате да није истина да било ко из Уније жели да дође до „прекомерног“ и „незаконитог“ новог запошљавања, већ нам је, као наставницима стало да образовни систем функционише онако како треба, а то не подразумева да се млади људи не могу запослити у образовању… И сами знате да у неким случајевима мора доћи до пријема нових радника, односно до расписивања конкурса… Сматрамо и да су нове одредбе које су прихваћене у ЗОСОВ-у сасвим довољне да спрече незаконито запошљавање, наравно, уколико се поштује закон… Немојте се ништа питати око тога за шта се то Унија залаже, све што смо имали, написали смо у својим књигама, па слободно можете прочитати и научити понешто. Ускоро излази и седма књига коју Вас позивам да прочитате…Необично ми је драго и што ФБГ има сазнања и о томе шта ће писати у новом закону о ПИО и о томе које ће одредбе у њему стајати и ко ће све бити кажњен…Не треба се изувати пре воде… На крају, да Вас приупитам и шта то треба да илуструје моја слика? Можда то, због чега је УСПРС синдикат младих? Нисам баш толико млад, али спрам седих глава у Вашем синдикату…На самом крају овог обраћања Вас позивам да престанете да се бавите другима и да мало више пажње посветите себи, својим активностима и ономе шта нас чека у наредном периоду (некога борба и невоље, а некога мирна пензија…)

Top