Home >> Друштво >> Унија СПРС: Порука другим синдикатима просвете

(Пренето са сајта УСПРС):

Синдикално – драмска сцена Србије
TUESDAY, 27 NOVEMBER 2012
Шта је баби мило, то јој се и снило
или Синдикално – драмска сцена Србије

Поводом прича да се Унија распада, губи поверење и чланство, ево неколико чињеница:

1. Унија се заиста распада, али од рада!
2. Број чланова никада није био лажиран, јер нам бесмислене цифре ништа не значе. Има нас 30 000;
3. Људи препознају добре идеје и долазе у најјачу синдикалну просветну организацију, или се у њу враћају, обманути да је другде боље;
4. Ми смо ноћна мора неуспешнима, одбаченима, избаченима, неспособнима и злонамернима који су одавно изгубили компас;
5. Прво скочимо, па, кад кажемо „хоп“, идемо даље. Не хвалимо се, не најављујемо помпезне ствари од којих се ни једна никада неће остварити;
6. Све је јавно, нама за понос, а другима за чир на желуцу.

Знамо да би многи трљали руке и бројали потенцијалне чланове, да је другачије. Свесни смо да некоме одговара да смо разједињени, неинфрормисани, озлојеђени и растрзани између различитих синдикалних опција . Показало се да је „што горе, то боље“, идеални сценарио за многе, јер једино тако могу да „мраче“ и руше, без идеје да нешто поправе или (не дај боже) саграде. Примећујемо да је многима Унија кост у грлу због које већ годинема кашљуцкају и муче се… Истина је и то да је проблем са грлом већи код оних који су претендовали да се нађу на челу Уније, али за то никада нису добили, (ама баш) никакву подршку, ни ближих, ни даљих сарадника.
Такође знамо и ко смо и шта смо и шта желимо да будемо и где желимо да стигнемо! Много је резултата иза нас, а великог посла пред нама.
За разлику од других, имамо снаге да се суочимо са проблемима и решавамо их. Зашто није све идеално? Зашто не можемо да седимо и критикујемо, а да нам Унија решава све? Једноставно је, не идемо на саветодавну „кафу код власти“. Засукани рукави, једини је начин да прогледамо и подигнемо се.
Радити, просвећивати, градити, планирати, размишљати, то је процес. Мењати, померати границе, ширити реч и значење, то је дуга работа у којој никада нисте ставили тачку. Супротстављати се разним лудилима у Србији, непромишљеностима министарства, интелектуалним ругобама које мисле да могу шта год желе, то је наша мисија!
Има Унија и снаге и енергије и нових лица и нових идеја! Има Унија и много чланова и велику одговорност! Има Унија и велике планове и јасне циљеве!

А ви, бабе, штрикерај у руке, па на сокак! Тамо вас је неколико, па ћућорите до прекосутра! Ми имамо паметнија посла!

Komentari (9)
RSS link na komentare

NAPISAO PERA, ČLAN UNIJE., 27 NOVEMBER, 2012
Koliko članova ima Unija severno od Požarevca i konkrektno koliko članova (ili još bolje koliko škola) ima u Beogradu? I gde je sve to članstvo bilo 3. septembra na protestu koji je najavljivan kao velelepan, a ispao je pravi fijasko?
Prijavite neodgovarajući komentarglasaj protivglasaj zaGLASOVA: +4

NAPISAO VICTORY, 27 NOVEMBER, 2012
samo napred,svaka cast Unijo!
Vas sam clan,i ponosim se time!
Sa ludilom se susrecem svakoga dana u Skoli za muzicke talente u Cupriji,u kojoj radim citavu deceniju…
INTELEKTUALNIH RUGOBA,POLTRONA,SITNIH LOPOVA,MORALNIH NAKAZA I SLICNIH KREAUTURA TAMO IMA NAPRETEK!
Sa time se tesko nosim,ali trajem.I planiram da tako bude i dalje.Imam cilj pred sobom a to je da se kao castan i posten radnik u prosveti,zajedno sa vama izborim za obrazovni sistem dostojan coveka!
DO POSLEDNJEG DAHA!!!
Prijavite neodgovarajući komentarglasaj protivglasaj zaGLASOVA: +1

NAPISAO ГРОМ, 28 NOVEMBER, 2012
О синдикатима и њиховом делању говоре резултати а не слика у огледалу којег и нема па ми се све чини!
Побројте резултате! јер ја их не видим! па ћете ме можда и освојити! Са оваквом причом сигурно не!

Prijavite neodgovarajući komentarglasaj protivglasaj zaGLASOVA: +2

NAPISAO ANA, 28 NOVEMBER, 2012
Bez obzira na sindikalno clanstvo ili ne:
Ne razumem vezu izmedju baba, strikeraja i sindikata.
Ja znam da strikam, volim da strikam, clan sam Unije, a nisam baba, ni po godinama ni po unucima. Mozete li mi objasniti sta ste hteli da kazete?
Prijavite neodgovarajući komentarglasaj protivglasaj zaGLASOVA: +3

NAPISAO LAKI, 28 NOVEMBER, 2012
Niam clan niti jednog sindikata, ali podrzavam Uniju. Malo mi smeta ovo samohvalisanje pa bih malo da vas spustim na Zemlju. Kazete imate 30000 clanova, zasto su bojkotovali shetnju u Beogradu u septembru?
Prijavite neodgovarajući komentarglasaj protivglasaj zaGLASOVA: +3

NAPISAO PROSVETAR, 29 NOVEMBER, 2012
Koliko članova ima Unija? Ne trba o tome pričati prazne priče. Kvalitet članova se ogleda u spremnosti da zajednički delaju. Nažalost, protest u septembru nam je pokazao totalni fijasko.
Prijavite neodgovarajući komentarglasaj protivglasaj zaGLASOVA: +2

NAPISAO PLETILJA STARA, 29 NOVEMBER, 2012
delujete nekako ozlojedjeno. nije vam to dobar stav.
sovjet-manje cobanizma, vise kulture i akcije.
pozdrav!
Prijavite neodgovarajući komentarglasaj protivglasaj zaGLASOVA: +3

NAPISAO MARKO, 29 NOVEMBER, 2012
!!!!!!!!!!!!!!!!!
http://www.magazin-tabloid.com/casopis/index.php?id=06&br=272&cl=28
Prijavite neodgovarajući komentarglasaj protivglasaj zaGLASOVA: +1

NAPISAO DRUG CLAN, 30 NOVEMBER, 2012
Napisao VICTORY, 27 November, 2012 …INTELEKTUALNIH RUGOBA,POLTRONA,SITNIH LOPOVA,MORALNIH NAKAZA I SLICNIH KREAUTURA TAMO IMA NAPRETEK!…Ako ćemo pošteno,sve ovo bi se moglo odnositi i na naš sindikat,ali poštenje u ovoj zemlji odavno ne stanuje.
Prijavite neodgovarajući komentarglasaj protivglasaj zaGLASOVA: +0

4Comments

 1. гром каже:

  Према подацима синдиката има нас скоро дупло више, него што нас има! бојим се да су ту и приступнице пензионера, па ако не и умрлих (сви они не могу да штрајкују а у стратегији штрајка број војника је веома важан; број војника а не број чланова); тако сви излицитирани бројеви могу бити и истинити али је питање и чега су!
  Примера ради у једном синдикалном разговору, баш у време штрајка, тип прича како су они најачи и да они имају пет школа! На питање а зашто у тој школи штрајка нема, не обуставе рада, каже ми: па знаш тамо имам само петорицу и то углавном теткице… Један од разлога што нам штрајкови пропадају је и што лажемо сами себе, што значи да пре почињања “рата“ не знамо ни број ни квалитет, мотивацију војника, немамо оцену да ли су циљеви штрајка јасно постављени и да ли су подржани од оних који треба да штрајкују… Штрајк је неука а не проглас, а не ‘ајмо да штрајкујемо! Могуће је да се ово коме и не свиђа ал’шта ја да радим, кад је то тако!

 2. Милан каже:

  Ма у праву сте… Нема Унија ниједног члана у ствари… Она и не постоји, виртуелна је…Ако Вас стварно занима број, имам податак, између 27 и 28 хиљада, ближе овом првом броју…Засад… Ја имам доста мана и слабости, али склоност лагању не спада међу њих.

 3. Đorđe каже:

  Zbunjuje me stalnih 30 000 članova Unije.
  Uvek ih je 30 000, i kad 10 000 izađe, i kad sam predsednik (bilo koji) zna da je najviše brojao 23 000, i …
  Zadivljujuće je!
  Treba tražiti recept za magičan broj 30 000.

 4. професор каже:

  Као члан СПРВ био сам и члн Уније. Учествовао сам у протестима и штрајковима. Последњи штрајк је показао неспособност не само Уније, већ и осталих синдиката да поведу своје чланове у борбу. После пропалог штрајка, Унија је почела да се обрачунава са својим члановима. Уместо да се запитају о свом раду, руководиоци Уније су почели својеврсну централизацију, која је довела до одлива чланова.Једном речју, сами су себи пуцали у ногу. Унија је до сад изгубила Београд и Нови Сад, а за остале градове не знам. Нисам непријатељ Уније, јер сматрам да су и тамо чланови који раде посао као и ја, али руководство Уније не подржавам. Руководство је директан и једини кривац за одлив чланова. Нажалост, појединци из руководства нису само неспособни, већ су и арогантни. Себе називају „просвећеним апсолутистима“ не осећајући одговорност за све тежи положај својих колега. Бавећи се собом и својом влашћу, челници Уније су почели за собом да остављају или губе чланове. Кад ће се зауставити? Вероватно кад потпуно остану сами.

Top