Home >> Синдикат,Слајдер >> Уместо светосавске честитке

Уместо светосавске честитке

Форум београдских гимназија упутио је данас допис директору Шесте београдске гимназије, господину Радисаву Милићу. Уместо светосавске честитке, Форум је позвао господина Милића да поднесе неопозиву оставку на место директора ове београдске гимназије јер сматрамо да би то у овом тренутку био најисправнији потез и што је најважније, ово од директора Милића очекује целокупна просветна јавност.

У наставку достављамо писмо у целости.

Уважени господине Милићу,

Свети Сава је уобичајено време када просветни радници међусобно размењују честитке, сумирају утиске о  постигнутим резултататима, а у јавности се често истиче њихов значај у образовању младих. Форум београдских гимназија, као што верујемо и знате, ових дана уместо честитки добија телеграме саучешћа поводом смрти нашег колеге и професора школе у којој обављате функцију директора, Јована Кнежевића. Због ситуације која нас је све задесила, Форум београдских гимназија ове године неће слати честитке просветним радницима, али смо осетили професионалну и моралну обавезу да се уместо, протоколарних честитки, обратимо Вама.

Уважени директоре, вероватно никада нећемо сазнати да ли нас је наш Јоца напустио због акумулираног стреса услед суспензије под којом се нашао, да ли је изненадна смрт последица превеликог давања ученицима или за изненадну смрт постоје  трећи разлози, али смо дубоко сигурни да током претходних месеци нисте имали фер однос према колеги који је још за живота постао легенда Шесте београдске гимназије. У овом ставу нас уверавају следеће чињенице, којих сте верујемо и сами свесни:

Наш Јоца је суспендован с посла свега неколико месеци пре заслуженог одласка у пензију на основу дописа који је упутио део, наглашавамо део, не сви родитељи, једног одељења другог разреда, а у којем је изнет читав низ паушалних оптужби;

Након покретања поступка Ваши наступи на телевизији и у другим медијима и недвосмислено стајање на страну родитеља, уз тврдње да је професор изговорио одређене речи и самим тим психички злостављао ученике, дискредитовали су Вас у погледу вођења поступка јер све тврдње које сте износили нису биле доказане у претходном поступку, а осим тога ви као „судија“, односно особа која је имала законску обавезу да доносе коначну одлуку о судбини нашег колеге, нисте смели да стајете ни на чију страну пре него што је поступак и почео;

Имајућу у виду да суспензија подразуемва хитно поступање установе у погледу вођења поступка због материјалне угрожености запосленог који се налази под суспензијом, Ви сте и у том смислу одлагали почетак процеса, најпре под изговором медијског притиска, а касније без икаквог образложења. У поступку, који је требало да се реализује у најкраћем року, дуже од месец дана нисте заказали ниједно рочиште, све време свесни да је потребно саслушати велики број сведока. На крају, у тренутку Јоцине смрти није било заказано ни прво рочиште.

Уважени господине Милићу, свима нама који радимо у просвети је тешко да се отетмемо утиску да као директор никако нисте успели да раздвојите приватно од професионалног, јер како другачије објаснити чињеницу да директор школе у којој је преминули провео 36 година, директор школе која је на све могуће начине морала да се одужи Јоци још за живота, не присуствује ни комеморацији ни сахрани. Ово нас даље уверава у ставу да нисте били довољно искрени када сте говорили да сте све урадили професионално јер ако је све урађено професионално, шта Вас је могло спречити да присуством на овим догађајима одате пошту преминулом колеги.

Уважени директоре, Форум београдских гимназија одлучио је да Вам пише не само у име својих чланова, не ни у име дела колега из Шесте београдске гимназије, који су се по сопственом признању одлучили да не дођу на Јоцину сахрану, плашећи се, колико год то чудно звучало, како ће реаговати директор на њихову  подршку нашем Јоци. Форум београдских гимназија Вам пише у име свих просветних радника који од Вас очекују само једну ствар.

Уважени директоре Милићу, просветна јавност, после свега, очекује од Вас да поднесете оставку на место директора Шесте београдске гимназије. Уверени смо да у Вама постоји довољно достојанства и етике и да ћете после свега што се десило свој морални кредо ставити испред директорске функције јер толико дугујете Вашим колегама у Шестој београдској гимназији, целој просветној јавности која то од Вас очекује, а после свега што се десило, то дугујете и нашем Јоци.

Top