Home >> Синдикат >> Укинути забрану запошљавања у просвети

Укинути забрану запошљавања у просвети

Форум београдских гимназија затражио је данас укидање забране запошљавања у јавним службама и позвао премијерку Србије Ану Брнабић да хитно реагује јер ако се нешто ускоро не промени децу ће нам учити приучени наставници са инстант дипломама.

Форум београдских гимназија се придружује захтеву поверенице за заштиту равноправности Бранкице Јанковић, којим се захтева укидање забране запошљавања у јавним службама“, наведено је у саопштењу.

Наводећи да је више од 23.000 запослених у српској просвети тренутно ангажовано на одређено време и да је већина њих у том статусу дуже од четири године, форум је указао да у овом тренутку у просвети недостаје више стотина наставника математике, немачког језика, информатике и других предмета, те да их често предају некомпетентни наставници, док наставници ангажовани на одређено време не могу да заснују стални радни однос.

Форум гимназија је указао и да су колеге запослене на одређено време често изложене различитим видовима притисака од стране директора школа под сталном претњом да ће остати без посла.

„Форум сматра да је даље истрајавање Владе на забрани запошљавања у просвети супротно јавно декларисаном опредељењу да се млади задрже у Србији јер већину наставника који су ангажовани на одређено време чине млади који тек треба да заснују породице, те стога сматрамо да забрана запошљавања није дискриминаторна само према женама, како то истиче Повереница, већ је директно уперена против свих младих људи“, наведено је у саопштењу.

Навели су да ако је Влади Србије заиста стало до образовања и унапређења образовног система крајње је време да реагује и задржи младе наставнике.

Извор: Данас

Top