Home >> Друштво >> Уџбеничка мафија поткупљује директоре

  • Коментари су искључени на Уџбеничка мафија поткупљује директоре
Уџбеничка мафија поткупљује директоре

Поклони „бирају“ издавача из чијих књига ће ђаци учити!

Тржиште уџбеника, вредно 100 милиона евра, премало је за рат који бесни међу издавачима!
Све опције су у игри, а прва је корупција којом се служе како би се домогли новца родитеља за књиге из којих ће њихова деца стицати знања.

Квалитет градива у књигама уопште није услов за одабир издавача, већ, веровали или не, поклони које они деле шаком и капом директорима и наставницима српских школа, подаци су Центра за истраживање корупције (ЦИК). Око 850.000 ученика и милион и по родитеља тако су већ годинама жртве, како је истраживање показало, појединих издавачких кућа.

Семинари, таблети, кеш…

Поклони због који су родитељи приморани да купе књиге баш одређеног издавача састоје се у новцу, односно делу провизије од продаје уџбеника, блокчићима, оловкама, лаптоповима, таблетима, али и неким стручним семинарима у иностранству за наставнике, који коштају само 20 евра по особи!

Прича, наравно, није од јуче. Објашњење које је ЦИК добио у просветној инспекцији при Министарству просвете да је корупција у поступку избора уџбеника била предмет и извештаја ОЕБС-а.

– Добијени извештаји указују о директној корупцији наставничког особља у школама и на факултетима. На школском нивоу могле су се чути оптужбе да су наставници примали мито од издавача како би одабрали одређени уџбеник. Министарство је упознато са чињеницом да се пред Комисијом за заштиту конкуренције воде одговарајући поступци против одређених издавачких кућа, а у вези са избором уџбеника – навео је Владимир Бојковић из просветне инспекције.

Валентина Илић, председница Синдиката образовања Србије, потврдила је да је корупција одомаћена.

– Знам за све то. Имам и ја двоје школараца. О критеријумима за одабир уџбеника мора да се брине Министарство просвете. Наша деца ко да иду у школе у различитим државама јер свака школа има свог издавача. То је играње са будућности деце. А отежавајућа околност за родитеље је уколико имају два ђака у школи, онај млађи не може да наследи књиге старијег јер долазе нови издавачи. То је удар на свих 850.000 ученика и милион и по родитеља који морају да плаћају уџбенике издавача који су корупцијом добили одређену школу – објашњава она и додаје:

– Не верујем да то раде наставници. Они добијају ситније поклоне – лаптопове, таблете… Мислим да Министарство просвете нема механизам да спречи ту појаву у просвети – каже Илић.

Родитељи, пријавите нам!

Горан Паповић из Националне организације потрошача Србије позвао је родитеље да им се обрате уколико сумњају да су квалитет и цена уџбеника неадекватни.
– Најгоре је што се чланови Савета родитеља не упуштају у анализу цене и квалитета, те нам се уопште не обраћају. Наша задужења су утврђивање злоупотреба, цена и квалитета уџбеника. Требало би родитељи да нам се обрате у вези са неправилностима, а ми ћемо то даље селектовати – навео је Паповић.

(Ало/Информер)

Top