Home >> Друштво,Штрајк >> Учитељица штрајкује глађу испред Владе: Чекам министра!
Учитељица штрајкује глађу испред Владе: Чекам министра!

Добила незаконит отказ у школи у Шапцу

Од када сам незаконито добила отказ, остала сам без било каквих прихода и доведена сам у безизлазан положај, те сам принуђена да на овај начин браним достојанство професије и људског постојања – прича професорка разредне наставе Цеца Којић (53) из Шапца, која је у понедељак започела штрајк глађу испред зграде Владе Србије.

Како она тврди, отказ јој је уручен званично 14. октобра 2016. године, за време полагања испита за лиценцу наставника.

– Добила сам отказ зато што у року од две године нисам полагала испит, што није моја грешка, већ пропуст министарства и школе – прича она и истиче да јој је речено да он има ретроактивно дејство, од 20. септембра исте године.

Овај отказ она карактерише као својеврсну освету директорке ОШ „Јеврем Обреновић“ у Шапцу, Светлане Смиљанић.

– Указивала сам на њену злоупотребу службеног положаја свим надлежним институцијама, а ово је њен начин да ме казни. Након тога, у Министарству просвете потврдили су ми да је отказ незаконит, као и да ћу моћи да се вратим на своје радно место, али то се није догодило. Сада стојим овде, гладујем и смрзавам се, чекам пријем код министра просвете – истиче она.

Нашој редакцији стигло је писмо радника ове школе, у којем се наводи низ неправилности у раду директорке Смиљанић, које је претходно послато на адресу надлежних институција.

„Наша школа је потрошила за набавку књига 552.000 динара, што нема никакво реално покриће у књигама. Нисмо рекли да недостаје 10 или 100 наслова, већ 10.000 књига, што је 40-50 одсто библиотекарског фонда школе. Ако је могуће на школској лектири проневерити милион динара, за годину-две, при куповини уџбеника, где су онда екскурзије, набавке ужине, где се окреће много већи новац“, питају се они.

Како се додаје, они упорно шаљу пријаве унутрашњој контроли МУП-у у Београду, али се сваки пут то проследи на извршење колегама у Шапцу.

„А у нашој школи, нови административни радник је супруга инспектора Ненада Пантића из одељења за привредни криминал у Шапцу, а инспектор који код нас долази је из истог одељења. Тако да није чудо што не сме да се уђе у библиотеку“, пише даље у писму.

Они тврде да су разним институцијама указивали на „отворену незаконитост, корупцију, лоповлук, мобинг“, као и да су набавили материјалне доказе.

„Како се директорка понаша према запосленима, само се робље некада тако терало. Првог септембра све помоћне раднике је по казни отерала у издвојена одељења, а све зато што су храбре раднице изнеле у јавност колико су платиле своје место. Рекла је јавно да ће им се крви напити. Овде о мобингу више не говоримо“, истиче се у овом писму.

Цеца Којић тврди да су ове речи и њој биле упућене.

– Када је локални новинар писао о њој, директорка је претила и њему. Али, ако куцате њено име на Интернету, све ће вам бити јасно – прича она.

Министарство: Учитељица ће бити примљена сутра

О целом случају огласило се и министарство просвете.

– Данас су са професоком Којић разговарали помоћник министра Богољуб Лазаревић и саветник Милош Благојевић и већ су предузете радње како би се утврдило чињенично стање. Министар ће је данас примити на разговор – саопштено је из Министарства просвете.

(Блиц)

One Comment

  1. Драган каже:

    Нема процвата српског образовања са бахатим директорима и оваквим односом према запосленима.

Top