Home >> Образовање >> Учионица будућности

„Политика“ ДРУШТВО

 

Представљена „Учионица будућности”

 

 

Од следећег семестра студенти Факултета организационих наука имаће потпуно дигитални час, без креде, папира и беле табле

Студент улази у учионицу и укључује свој таблет. На екрану се појављује иконица „приступи предавању”, што истовремено ради 29 његових колега и колегиница у истој просторији. Професор испред дигиталне табле, на којој се виде екрани свих 30 студената, „диригује” часом: који се задатак решава, која страница на интернету или у уџбенику може да буде путоказ за помоћ, а може и да закључа екран одређеног студента ако примети да он не ради задатак већ слуша музику преко јутјуба.

Овако отприлике изгледа прва „Учионица будућности” у Србији, коју су новинарима на Факултету организационих наука (ФОН), представили компанија „Самсунг”, „Теленор”, Министарство просвете, науке и технолошког развоја и ФОН. Идеја је да овај начин учења који је у потпуности заменио таблу, креду и папир, чак и беле табле које се још сматрају технолошким чудом у неким школама, ускоро постане пракса и за испите, као и да се прошири на основне и средње школе, како је то и у свету.

Милан Окановић са ФОН-а, демонстрирао је употребу дигиталне учионице, заправо идеје једног броја асистената овог факултета, а први „студенти” јуче су били новинари који су могли да прате предавање, праве белешке, прегледају историју својих оцена, затим историју присуства на предавањима, информације о понашању (да ли је студент одсутан, присутан, да ли касни, да ли је напустио предавање…).

– У сваком тренутку могу да пратим рад сваког студента и да му пошаљем приватну поруку и скренем пажњу ако не решава задатак правилно, а може да се ради и групни рад. Професор има пуну контролу над таблетима, може да их закључа уколико, на пример, примети недозвољени садржај – рекао је Окановић и у том тренутку на свим таблетима се појавила иконица са речима „пажња”.

Професорка др Слађана Барјактаровић-Ракочевић, продекан за међународну сарадњу ФОН-а, рекла је да је суштина овог решења боља комуникација између студента и професора, заснована на размени и коришћењу материјала у искључиво електронском облику, а уколико студент то жели, све електронске белешке са предавања, за шта такође постоји опција, може да пошаље на свој мејл.

– Постоји велики јаз између студената и професора када је у питању коришћење технологије, као што постоје делови Србије у којима се модерна технологија уопште не користи. Како би школе биле спремне за све изазове 21. века, оне ученицима морају да понуде оно што ће бити прилагођено њиховим потребама – рекао је Саша Марјановић, директор „Самсунг електроникс” за регион Адријатика.

Како се чуло, оваква учионица будућности први пут је инсталирана пре две године у Уједињеним Арапским Емиратима.

С. Гуцијан
објављено: 04.07.2013.
Top