Home >> Образовање >> Ученици спасли живот професорки

Марија Вујић (41), професор информатике у Пожаревачкој гимназији после успешне операције у Италији тумора карличних костију и уградње живих костију донора из банке костију, враћа се на радно место. Њена операција у Болоњи коштала је 15.000 евра а отишла је захваљујући помоћи ученика којима је она разредни старешина. Они су анимирали професоре, многе фирме и град Пожаревац и сакупили новац за њено излечење.
Разредној су однели бомбоне, сокове и торту : ученици III/3

– Свима сам неизмерно захвална а посебно ортопеду Николи Фабрију који ме је оперисао и чије сам стопе љубила после операције. У болници сам провела пет дана и десетак дана остала у Болоњи а онда сам се у октобру вратила у Пожаревац. На контроли у Болоњи била сам у новембру и тада ми је речено да све иде по плану, да нове кости лепо срашћавају и да обнављања тумора нема. Штаке сам оставила, сада нормално ходам а нова контрола очекује ме у марту идуће године – прича весела професорка Марија која са нестрпљењем очекује сусрет са ђацима у другом полугодишту.

Марија је пре неко вече први пут од одласка на операцију посетила Гимназију. Сусрет је био дирљив, а нису изостале и сузе радоснице. Данијела Жуковски директор Гимназије каже да је за колектив појављивање Марије било изненађење.

– Сви смо веровали да ће она успешно да савлада тешку болест и поново се врати у наш колектив. Сви смо због тога срећни а нарочито ученици њеног одељења ИИИ/3 који су до сада променили неколико одељенских разредних старешина, – каже директорка Жуковски.

Марија Вујић (десно) с колегиницом

Њен повратак у школу са нестрпљењем очекују ученици ИИИ/3 којима је она разредни старешинаа а по повратку са операције они су је први посетили у њеној кући.

– Када сам изашла са штакама видела сам све своје ученике, њих 33, и свако је држао у руци црвени балон у облику срца. Донели су и сокове и велику торту, коју су саме умесиле девојчице, на којој је писало “Воли вас ваше ИИИ/3.” Иако сам имала болове стисла сам зубе и са њима остала читав сат и ту одржала један разредни час, – кроз сузе прича срећна професорка.

Ученица Драгана Грујић каже да су по сазнању о којој се болести ради били тужни али да их је професорка бодрила и говорила да ће све бити у реду.

– У њеном одсуству имали смо две замене разредног старешине али нас нико није разумео као она. Она је са нама умела да решава све проблеме, да нам даје паметне савет и усмерава нас, укратко то је разредна коју би пожелео сваки ученик, хвали је ученица Драгана.
Запослени у Пожаревачкој гимназији

Операција и лечење у Болоњи коштали су више од 15.000 евра. Толики новац Марија сама није могла да обезбеди и зато је свима који су јој помогли послала писма захвалности са спецификацијом трошкова. После тога било је и оних фирми које су понудиле нову помоћ.

– Сада сам на позитивној нули и мислим да ћу од своје професорске плате моћи нормално да живим. На контроле одлазим редовно и увек се пријатно изненадим када видим какву они пажњу и бригу посвећују пацијенту. Лекар Никола Фабри, који ме је оперисао, све пацијенте обилази пре и после подне а некада долази и у вечерњим сатима. Он ми је дао број свог телефона и мејл адресу и са њим сам стално у контакту и обавештавам га како се опорављам а он ми даје савете. Захваљујући томе ја непуна три месеца после операције ходам и свима сам им неизмерно захвална, истиче Марија.

Top