Home >> Друштво >> Ученици петицијом бране наставницу

  • Коментари су искључени на Ученици петицијом бране наставницу
Ученици петицијом бране наставницу

Ђаци ОШ у Ченти и њихови родитељи потписали петицију којом траже повратак омиљене професорке

Ђаци Основне школе „Бранко Радичевић“ из Ченте и њихови родитељи побунили су се због, како кажу, неправедне замене њихове омиљене наставнице енглеског Афродите Илић. Петицију, у којој од директора школе и Министарства просвете траже да она и даље предаје енглески језик у вишим разредима, већ су пописали готово сви родитељи малишана из виших разреда. Директор школе, пак, тврди да је довођење друге наставнице – његово право.

Уклоњена без најаве

Афродита Илић је после пет година предавања са уговором на одређено време, свим основцима, и нижих и виших разреда, изненада, без најаве и објашњења, „уклоњена“ из виших разреда. Са досадашњих 97 одсто фонда часова, остављен јој је фонд око 40 одсто у нижим разредима, а на њено место распоређена наставница, такође на одређено време, којој ће чак морати да се плаћа превоз из Београда.

– Говорим у име 130 родитеља, који су потписали петицију да нам врате наставницу, са којом су деца коначно нешто научила и коју обожавају. Школа иначе има око 200 ђака, укупно нижих и виших разреда, и сви је подржавају. Не само да је добар наставник, већ је и одличан и брижан педагог. Зато желимо да нам директор школе објасни своје разлоге да је замени – каже Биљана Мијатић, једна од родитеља.

Информација да више неће предавати старијим основцима, која јој је саопштена пре десетак дана, наставницу Афродиту Илић, како тврди, потпуно је затекла и збунила.

– Само неколико дана пре, на састанку наставничког већа добила сам старешинство над раздредом пето два. Није било ни речи о замени. У почетку ме је директор убеђивао да је нова наставница са листе технолошког вишка, али потом ми је признао да није и да ће и она предавати на уговор на одређено. Рекао је да је морао да је доведе, јер му је тако наређено – објашњава Илићева.

По речима Златка Булића, директора школе из овог банатског села, функција му даје право да одлучује како ће распоредити предаваче, иако није изнео ниједан пропуст наставнице Афродите Илић.

– Кадрирање и одлука о томе ко ће бити упослен на одређено време моје је диксреционо право – истиче Булић и додаје да не жели да коментарише своју одлуку.

Нека се жале инспекцији

На питање Министарству просвете, да ли директор школе има „дискреционо право“ да кадрира, избацује и запошљава без објашњења, речено нам је да је директор школе организатор образовног-васпитног рада у школи и да одговара за законитост рада школе.

– Уколико наставница, родитељи и ђаци сумњају у нерегуларност могу да се обрате инспекцији. А она ће да испита наводе и да предложи мере из своје надлежности – кажу у овом министарству.

Судски спор

Школа је са претходном наставницом енглеског, на чије је место дошла Афродита Илић, водила спор, који је завршен у априлу у корист школе. По речима директора школе Златка Булића, док је трајао спор место наставника енглеског језика водило се као да је упражњено. Тек последњих неколико месеци место је званично отворено. Упркос очекивањима да ће га добити наставница која већ пет година предаје у тој школи, распоређена је наставница из Београда.

(„Новости“)

Top