Home >> Друштво,Екскурзије,Историја >> Ученици израдили крајпуташ на Крфу

  • Коментари су искључени на Ученици израдили крајпуташ на Крфу
Ученици израдили крајпуташ на Крфу

Светосавско звонце организовало израду споменика српским ратницима

Јунаци Гвозденог пука добили су заслужени споменик и на Крфу, где су чувеним ратницима Моравске дивизије крајпуташ израдили ђаци из Србије, Црне Горе и БиХ.

Славним прецима из Првог светског рата који су после Албанске голготе покој нашли на грчким острвима Крфу и Виду знамење су сачинили најбоље пласирани ученици на конкурсу Светосавског звонцета на тему „Породица“, најбољи ђаци из веронауке из Црне Горе и БиХ, као и ученици генерације из Старе Пазове и са београдске Палилуле.

Уз благослов патријарха Иринеја, званично гласило СПЦ за децу одвело је 44 ученика на Крф у оквиру пројекта „Стопама наших предака“. Они су у кампу Касиопи били уз академског уметника Михаила Глигорића Глишу, који је исклесао крајпуташ од белог прилепског мермера, донације Јове Чоловића из Бање код Аранђеловца.

– То је после морнаричког крста на Виду и споменика јунацима Дринске дивизије у Агиос Матеосу треће знамење српским ратницима који су пре сто година покој нашли тамо далеко од отаџбине – каже Димитрије Стикић, вођа пројекта „Стопама наших предака“.

Уздарје ђака славним прецима из Гвозденог пука биће постављено следеће године у порти Цркве Пресвете Богородице у месту Като Карокијана, где је 1916. био камп Моравске дивизије и све до 1939. гробље од 560 хумки са сенима српских јунака, које су пренесене у спомен-костурницу на Виду.

Деца су само место где ће стајати крајпуташ очистила од корова, офарбала ограду, а поред споменика биће постављена спомен-плоча, јарболи са српском и грчком заставом и тројезичне табле, које ће сваког поклоника и путника намерника обавести да су ту били и издахнули чувени српски јунаци.

(Курир)

Top