Home >> Друштво,Слајдер >> Ученице Осме београдске гимназије у далеком Јапану

  • Форум
  • Коментари су искључени на Ученице Осме београдске гимназије у далеком Јапану
Ученице Осме београдске гимназије у далеком Јапану

„Блиц“:

Дан Државности Србије и у далеком Јапану: Због две ученице у престижној летачкој академији вијорила се српска застава

Поводом Дана Државности Србије јуче је и у далеком Јапану, у ваздухопловној академији у Јаманашију, високо подигнута српска застава уз интонирање наше химне. Ова свечаност уприличена је због две ученице из Србије, Лидије Мићовић и Миње Зељковић, које похађају ову школу са традицијом дугом 86 година.

Српска тробојка је била подигнута високо на јарбол у јутарњим часовима уз интонирање химне, пред постројеним ученицима и наставницима ове средње школе и колеџа.

Затим је Лидија Мићовић на постављеној говорници одржала говор на јапанском, а увече је командовала спуштање заставе.

У свом говору Лидија је поменула да је јапански премијер посетио Србију после три деценије и изразила жељу да ојачају везе између ове две државе. На крају се захвалила свима што су заједно са њом прославили Дан државности Србије.

– Била сам мало нервозна када сам држала говор, али истовремено сам била и поносна што представљам Србију – каже Лидија Мићовић за „Блиц“.

Како наводи, она је од малих ногу заволела јапанску културу, када је гледала аниме које су је заинтересовале да касније почне да учи јапански језик.

Иначе, ова јапанска ваздухопловна академија основана је 1932. године и то је највећа и најстарија школа специјализована за обучавање ваздухопловаца.

У оквиру академије су средња школа, програм дописних курсева и технички факултет. Академија има пет кампуса: Јаманаши, Ното, Читосе, Широи и Токио, а средњошколско образовање је организовано у оквиру прва два кампуса.

Иако је ово првенствено ваздухопловна школа, у Јаманашију поред авио смера, постоји и општи смер који похађају и наше ученице, што је за оне који би желели да наставе школовање невезано за авијацију. Њих две су тренутно на другој години која траје до априла месеца.

Ова авијатичарска средња школа за разлику од осталих јапанских школа даје прилику страним ученицима да се без претходног познавања језика упишу у школу на све три године. Због тога страни ученици у првој години уче првенствено јапански, а ученице из Србије тренутно похађају другу годину на којој је настава на јапанском језику.

Њих две су добиле стипендије за школовање на основу музике, као чланице дувачког оркестра, пошто Лидија свира кларинет, а Миња флауту.

Како наводе ђаци из Србије који су већ завршили ову школу, тамо су сви пуни разумевања кад је у питању културолошка разлика, па рецимо када се организује свечаност поводом обележавања годишњице школе главна атракција је усклађено марширање ученика средње школе и колеџа, који са поносом носе заставе својих држава.

Top