Home >> Друштво >> У вртићима мањак 1.000 радника

  • Коментари су искључени на У вртићима мањак 1.000 радника
У вртићима мањак 1.000 радника

Недовољно запослених прети да угрози несметан рад вртића

Недостатак васпитача, медицинских сестара, спремачица, куварица, техничког особља, хронични је проблем предшколских установа у престоници, који је додатно отежан забраном запошљавања у јавном сектору. Пошто је велики број васпитача и другог особља у обдаништима радио или ради на одређено, за свако продужење уговора потребно је одобрење надлежне републичке комисије, иако није реч о новом радном месту, нити додатном издвајању за плату.

Из Скупштине града „Новости“ нису добиле одговор на питање колико тренутно запослених недостаје у београдским вртићима. Изостало је и образложење зашто су ти подаци, које смо раније добијали, одједном постали недоступни за медије.

Према незваничним информацијама, по уговору на одређено време у предшколским установа ради око 800 запослених, а више од половине њих су васпитачи. Потребно је и око 150 нових запослених. Ако је уговор истекао, треба времена да се продужи, раскине или запослени прими у стални радни однос. Док се процедура не оконча, „ускачу“ друге колеге, чије пак групе остају са мање васпитача и тако укруг.

Поједини директори предшколских установа су за „Новости“ потврдили да им недостају васпитачи. Како смо сазнали од руководилаца, предшколске установе најкасније до 23. у месецу шаљу Секретаријату за образовање потребе за кадровима, који се прослеђују даље надлежнима у републичкој влади. Прерасподела и распоред запослених ради се сваког јутра за тај дан, па се тако васпитачи селе из групе у групу, од вртића до вртића.

– Више не знамо ко је васпитач мом детету – прича мајка чији син похађа вртић у Новом Београду. – Сваког јутра се мењају, а и по подне је опет неко други. Када треба да јавим да дете не долази у вртић не знам кога треба да позовем. Тотални је хаос. Кажу нема довољно људи, па не знам зашто не приме нове.

Слична је ситуација у другим предшколским установама. Тако је недавно на родитељском састанку у вртићу у центру града родитељима речено да су морали да спајају групе, па у једној соби борави 38 трогодишњка на само две васпитачице!

Према последњим званичним подацима које смо добили од надлежних, док није стављен „вето“ на информације, обдаништима недостаје око 500 васпитача, више од 100 спремачица, више од 200 медицинских сестара. Најтежа ситуација је била у Новом Београду где је потребно више од 100 васпитача, а сасвим сигурно је да се ништа није драстично променило. У вртић „Драган Лаковић“ пребачени су васпитачи из других вртића у Новом Београду, уз обећање да ће добити дозволу за ново запошљавање, али се то није десило. Исто тако тешка ситуација је и у Земуну и на Вождовцу.

СТАТИСТИКА

У београдским вртићима борави око 60.000 малишана о којима брине око 8.000 запослених. Број деце која се уписују у предшколске установе вишеструко је повећан у последњих неколико година. Тако је, рецимо, пре шест-седам година на конкурсу примано око 8.000, док је прошле године у државне и приватне вртиће уз дотацију града уписано више од 18.000 малишана. Притом, број запослених је остао исти.

КОМИСИЈА ОДОБРИЛА 425 МЕСТА

У прошлој години републичка комисија је одобрила запошљавање 425 радника, подаци су које нам је раније доставио Секретаријат за образовање.

– Предшколске установе имају мањак запослених на неодређено време у односу на норматив – наведено је у одговору градске управе на наша питања у децембру прошле године. – Уколико би број запослених на одређено време прешао на неодређено, предшколске установе би имале довољан број запослених.

(Вечерње новости)

Top