Home >> Синдикат >> У штрајк ступа 10.000 здравствених радника

Протест медицинара због снижења плата
У штрајк ступа 10.000 здравствених радника

Око 10.000 здравствених радника, чланова Синдиката лекара и фармацеута од данас ће бити у штрајку због уредбе Владе којом се плате запослених умањују за 10 одсто.
Др Драган Цветић, председник овог синдиката, каже да ће поштовати минимални процес рада због чега ће лекари који су у штрајку примати само хитне случајеве. У штрајку ће бити лекари из 22 здравствене установе у Београду, а неке од њих су четири клиничко-болничка центра, већи домови здравља, Болница “Свети Сава”, Породилиште “Народни фронт”, клинички центри у Нишу, Крагујевцу, као и поједини здравствени центри широм Србије.

Као главне разлоге за штрајк СЛФС наводи Уредбу о корективном коефицијенту којом би плате здравственим радницима биле смањене на 90 одсто од садашњих месечних примања.

– Просечна плата у здравству је око 40.000 динара. Лекарска плата је између 65.000 и 70.000 динара, а скоро 80.000 запослених је са нижим степеном образовања чија је плата само 25.000 динара. У протекле четири године плата нам је увећана за само 8,7 одсто, па је уредба Владе о корективном коефицијенту незамислива – истиче Цветић.

У Министарству здравља наводе да је најављени штрајк застрашивање запослених док траје предизборна кампања. Како кажу, штрајк представља покушај да се зауставе неопходне реформе у здравственом систему увођењем система награде према раду.
– Све мере које предузимају Влада Србије и ресорно министарство у здравственом систему имају за циљ да се допринесе бољем здрављу грађана, али и да се створе услови за награђивање према раду као једином параметру који уводи систем правичности међу запосленима у здравству – наводе у Министарству.

Штрајк СЛФС подржаће и Синдикат запослених у здравству и социјалној заштити, Синдикат сестара и техничара, као и Независни синдикат здравства.

13Comments

 1. гром каже:

  Па људи моји! ваљда је нормално подржати свакога ко тражи више, жели да живи боље…
  И оно што смо ми радили онда ја сам подржавао, организовао у школи у којој радим (нисмо ми ни у унији, ни ћуфте у сос-у, а ни код Томе, а тек ‘аџија), па иако сам видео од почетка самог да од тога ништа бити неће а како је и било; одбор донео одлуку а ја је спроводио иако се нисам слагао! просто!
  Ееееееееееееееееј! људи моји! штрајк је институција, бре! еееееееј! а ми смо и то упропастили.
  А то што ми не тражимо! што смо ваљда задовољно овим надницама и …., па смо се окренули стратегији, буџету, надмудривању, млаћењу…немој да нас окреће од оних који траже веће плате! и што би и питали за буџет!?а!?
  Ја их подржавам; ако ми се приде укаже да могу и да дођем, ете ме!ДОЛАЗИМ! У међувремену свим бунџијам желим срећу свог овог света.

 2. Prometej каже:

  Pred zgradu vlade (namerno napisano malim slovom) u Nemanjinoj izlaze i nezadovoljni vaspitaci. Dakle, oni su dosli do toga da im je 20 posto veca plata u Beogradu u odnosu na prosvetu niska i, sto je najvaznije, ostvarice zahteve. Izaci ce kojekakvi politicarcici sa onim pateticnim pricama, tipa, oni nam cuvaju decu, oni ih vaspitavaju, oni zamenjuju bake i deke, oni ne smeju biti kivni…Prosvetare ko sjivi, ali vaspitaci su snaga i pamet Srbije. Vec vidim Djilasa kako trijumfalno resava ovaj problem, dobija nove predizborne poene, a plata vaspitaca u Beogradu postaje san svakog profesora…

 3. Vladan Božović каже:

  Da dodam jednu zanimljivu konstataciju. Zdravstveni radnici štrajkuju i bune se protiv onog što prosveta godinama traži od nadležnih. PARADOKSALNO, zar ne.

 4. Vladan Božović каже:

  Zašto ne treba podržati zdravstvene radnike, drugi deo:

  Da li znate da u zdravstvu postoji nešto što se zove DOPUNSKI RAD. Kada završe svoju smenu, lekari dobijaju na korišćenje ordinaciju i opremu, i pružaju zdravstvene usluge po tržišnim cenama, drugim rečima, pored drastično većih plata od onih u prosveti, DRŽAVA im je omogućila još i ekstra prihod, koji je u pojedinim slučajevima veći i od osnovne plate.
  To bi bilo, kao kada bi posle osam sati uveče prosvetni radnici dobili kabinete i učionice da drže privatne časove i tako LEGALNO zarađuju pare po tom osnovu. Da li bi NEKO u DRŽAVI to dopistio. NIKAD!!!, pre bi crkli, jel prosvetare, čitaj đubretare, doživljavaju, kao niže-kvalitetnu radnu snagu. Tako je država pustila, prosvetare, da muljaju sa privatnim časovima, i da ih drže praktično ILEGALNO, jel su svesni da nemaju MORALNO pravo da još i to zabranjuju.
  Ovi novi korektivni koeficijenti u zdravstvu, znače, da će onaj lekar koji ne ispuni normu dobiti 90% plate, makar nemao ni jednog pacijenta u toku dana, onaj koji ispuni normu 100%, a onaj koji prebaci normu višak plate u odnosu na tu prebačenu normu. Šta ja mislim o tome? Mislim da je to SJAJNA stvar, jer će napokon biti prekinuta uranilovka, i oni lekari, koji su dobri, i imaju puno pacijenat,a imaće sa dopunskim radom TRI puta veću platu od prosečnog đubretara (znate već na koga mislim).
  Da li će IKADA, biti prekinuta uranilovka u PROSVETI. Nemojte samo da me zasmejavate, i da mi kažete da je to i predviđeno ovom novokomponovanom STRA(DIJOM)TEGIJOM.
  Ta rešenja su toliko imbecilna i nebulozna, da mogu da vam potpišem da od toga nema ništa.
  Čak i da to ima ikakve veze sa mozgom, to bi dočekali, čekajući GODOA, 2020 i neke, a lekari to imaju SAD i ODMAH.
  Eto zašto mislim da ne treba podržati zdravstvene radnike.

 5. Pedja-sindikalac (možda bivši-od skora i BIVŠI) каже:

  Šta bi sa našim zahtevima da umesto BUS PLUS dobijamo novac? Potpuno legalan zahtev, a niko ništa ne preduzima? Ili ćutite i dajete podršku g.Djilasu, koji tek ako dobije novi mandat neće obraćati pažnju na nas! Ili je i vama obećao neke fotelje? Sad pred izbore kad je idealno da ostvarimo neke zahteve mi ćutimo!? Plata tetkice se izjednačila sa platom blagajnice koja je itekako odgovorna za posao koji radi! Radim već 20 godina u prosveti, nikada plata nastavnika nije bila 2 puta veća od plate tetkice, a ovima je i to uspelo! Dok nas je Djindjić vadio iz blata, naš bivši kolega, predsednik, nas gurnu do dna u kaljugu i tu ostavi! Nije nama kriv Obradović, on je tu postavljen voljom našeg bivšeg kolege i samo mu je naredjeno kako da postupa sa nama.Koeficijenti miruju, obećanja iz štrajka o dizanju plate poništena, uvode nam strategiju gde djaku možeš da daš jedinicu u mislima, gde će svaki da završi, gde je nastavnik ponovo zadnja rupa na svirali! Prosto ne mogu da verujem kakvi ljudi nam vode sindikate i koliko brinu o svojim interesima, a za prosvetu ih baš briga! Kad pogledam bivše rukovodstvo Foruma, rukovodstvo pre 2000. god. svi do jednog su se udomili po Ministarstvu, pa se pitam da li se i vi spremate posle ovih izbora ako vaša politička struja pobedi!?

  • admin каже:

   БУСПЛУС: Не дајемо подршку никоме, то је неодговорна тврдња;
   ПРЕД ИЗБОРЕ: па зар од нас тражите да се служимо политичким уценама?
   ОБЕЋАЊА ИЗ ШТРАЈКА: За њихово испуњење питајте у Унији СПРС из које је ФБГ изашао, управо због тога;
   РУКОВОДСТВО ФОРУМА СЕ УДОМИЛО: да нисте мало фијукнули?
   НАША ПОЛИТИЧКА СТРУЈА: срамота!
   И НА КРАЈУ: Ваши коментари су испод сваког нивоа.

 6. Prometej каже:

  Zamislite da se ministar zdravlja udostojio da izadje i da se obrati lekarima, sto je, bez obzira na sve, za svaku pohvalu. Zamislite onu karikaturu Obradovica da je tako nesto uradio prosle godine kada je bio strajk. Nikako mi nece biti jasno da nije moguce da svi sindikati javnog sektora oragnizuju strajk kao, npr, u Sloveniji, Grckoj, Spaniji. Koliko je prosveta ponizena i na kolenima svedoci primer i bus plus prevare, tj. zloupotreba prava na naknadu u visini mesecne karte javnog prevoza, kako pise u Zakonu o radu. O prevari i lazi sa koeficijentima, ne treba trositi reci. Da li smo spremni da ponovo ustanemo protiv takvog bestidnog odnosa ili cemo apaticno i letargicno da cutimo i da tiho strajkujemo nemotivisanim radom u nastavi…U poslednje vreme ne dobijamo nikakve informacije o aktivnostima sindikata, planovima, daljim koracima…Uvek nam puste rovca, kao sada treba da se bavimo Strategijom obrazovanja, da vodimo javne rasprave, a nismo u stanju da resimo osnovne i elementarne stvari u obrazovanju. Cekam da se promeni vlast, pa da ovi drugi poniste ovu i da pocnu da prave neku novu Strategiju….Tuzna je ovo zemlja!

  • Vladan Božović каже:

   Tačno je da Stanković ima m… za razliku od onog klovna Obradovića, ali je izašao ispred zdravstvenih radnika zbog još jednog razloga. On je u pavu, za raliku od našeg ministra, koji ne da nije pobolšao materijalji položaj prosvetnih radnika, nego ih je(nas) usput OPLJAČKAO, ukravši deo plate, i nemojte da govorite da je to vraćeno. MENI LIČNO to nikad nije vraćeno, jer nisam pristao na sramnu nadoknadu časova, ni FORMALNO ni SUŠTINSKI.
   A što se tiče STRATEGIJE u daljem tekstu STRADIJA obrazovanja, više puta sam ponovio, da je jedan od ciljeva STRADIJE, da se prosvetari bakću oko te budalaštine, ne bi li zaboravili svoju turobnu, materijalnu situaciju, i bedan, i ponižavajući položaj u društvu.
   ZATO APELUJEM NA VAS, NEMOJTE DA UPADATE U ZAMKU I RASPRAVLJATE O NEPOSTOJEĆOJ STRATEGIJI(POSTOJEĆOJ STRADIJI). SA PREZIROM ODBIJTE BILO KAKVU DISKUSIJU O TOME.

  • Lela каже:

   Božović.“A što se tiče STRATEGIJE u daljem tekstu STRADIJA obrazovanja, više puta sam ponovio, da je jedan od ciljeva STRADIJE, da se prosvetari bakću oko te budalaštine, ne bi li zaboravili svoju turobnu, materijalnu situaciju, i bedan, i ponižavajući položaj u društvu.“

   Iako se uglavnom slažem sa Vašim razmišljanjem, oko strategije moram da prokomentarišem da je to ozbiljan korak ka još većem omalovažavanju prosvete. Ako ste obratili pažnju makar na deo napisanog, videćete da se od prosvetnih radnika očekuje da zabavljaju učenike, bave se po celi dan van nastavnim aktivnostima i mnogo obožavanim projektima. Sam kvalitet i držanje nastave se gotovo ne pominje, a ocenjivaće nas po tome koliko smo uspeli da zabavimo decu. Dekle, koliko smo veliki cirkus uspeli da napravimo od škole – mi klovnovi, ovaj prosvetni radnici.

   Takvim sagledavanjem obrazovanje gubi potpuno vaspitno-obrazovnni karatker, tj. gubi svoj smisao.

   Iskreno mi je žao svih koji će morati tako nisko da padnu, ne bi li zaradili za hleb, jer složiće te se niko od nas se nije školovao za rad u cirkusu.

  • Vladan Božović каже:

   Lela, potpuno se slažem sa vama,ali ne mogu sve negativnosti STRA(DIJE)TEGIJE da napišem, jer bi mi trebala knjiga formata Rat i Mir.

 7. M.N. каже:

  Kakva laz da su plate medicniskih sestara 25000. Pa moja majka ima platu od 54000 kao medicinska sestra u domu zdravlja. Jeste da ima 36 godina staza ali ipak ima vecu platu od mene koja sam zavrsila fakultet.

 8. bivsi clan unije каже:

  Kako lazu da su im sa nizim stepenom obrazovanja plate samo 25000 din, a medicinska sestra u ambulanti bez nocnog rada ima platu kao uciteljica sa visom skolom. Sto se tice minimuma procesa rada, pa oni su uvek na minimumu rada, za jedan obican ultra zvuk cekas i po 3 meseca, a svi lekari bar ovde u Zrenjaninu, rade i u privatnoj klinici „Sveti JOvan“.Ma ne daj ti boze da jos moras da lezis u bolnici i u najsretnija vremena su zaista minimum minimuma, ama bas u svemu, i to lekari a i sestre.

Top