Home >> ПКУ,Синдикат,Штрајк >> У среду неће бити наставе!

 

У среду 22. октобра, у основним и средњим школама у Србији неће бити наставе, јер ће наставници једнодневним штрајком још једном покушати да упозоре надлежне на свој незавидан материјални положај, одлучио је Штрајкачки одбор репрезентативних просветарских синдиката (Синдиката радника у просвети Србије – СРПС, Синдиката образовања Србије – СОС, Уније синдиката просветних радника Србије – УСПРС и ГСПРС „Независност“).

 

Захтеви

 

Захтеви штрајкача су исти као и недавно када је неодржавањем првог часа одржан штрајк упозорења – изузимање образовања из најављеног смањења плата у јавном сектору и доношење закона о платама у јавном сектору на бази платних разреда; јединственог за све директне буџетске кориснике.

„Ово нам је последњи тренутак да покушамо да одбранимо и овако бедне плате запослених у просвети, које су на нивоу од око 350 евра и које су од последњег замрзавања 2008. године реално смањене за 24,2 одсто, а ако се овај период продужи још само две године у прошлост, и за више од 36 одсто“ – каже за Дневник генерални секретар Независног синдиката просветних радника Војводине Здравко Ковач. „Наш други захтев, доношење правичног закона о платама у јавном сектору, је на дугом штапу и потпуно нам је јасно да то неће бити платни разреди онако како их виде синдикати, јер за то једноставно нема пара у буџету“, каже Ковач.

One Comment

  1. Ђока каже:

    Кажу ми колеге које су у СПРВ да су из централе СПРВ у Новом Саду добили писмено обавештење, а и усмено упутство, да у среду раде 30 минута, као неки законски штрајк са минимумом процеса рада. Пошто је СПРВ као и Форум београдских гимназија члан СРПС, молим вас да их на следећој седници главног одбора СРПС питате зашто руше штрајк у Војводини.

Top