Home >> Друштво,ПКУ,Синдикат >> У Првој београдској протест ученика

 

 

Данас су се у Првој београдској гимназији ученици побунили због изненадног одласка њиховог драгог професора у пензију. Михајлу Ћулуму, професору историје, уручен је хитан отказ, јер је просветна инспекција утврдила да је њему незаконито дозвољено да ради и после стицања обавезе за пензионисање. Ученици су изашли у двориште, певали „Марш на Дрину“, развили заставе и тражили да њихов омиљени професор остане. Неки родитељи су се појавили код в.д. директора са захтевом да Ћулум и даље предаје.

До овога не би дошло да су послушана упозорења Синдиката. Форум београдских гимназија је указивао на разне неправилности у раду школе, а када је у питању овај случај, недавно је скренуо пажњу Школском одбору. ШО је одбио то упозорење и стао иза одлуке в.д. директора школе Александра Андрејића да професор Ћулум и даље ради.

Све ово је последица незаконитог конкурса за директора школе, у коме је изабран управо Андрејић, а не друга кандидаткиња мр Драгица Симоновић, која је добила већину подршке колектива. У тој одлуци пресудно су утицале две чланице из редова Наставничког већа, које су гласале супротно мишљењу својих колега. Уследила је петиција запослених против њих и оне су касније (било је ту и плача) поднеле оставке на чланство у Школском одбору.

Због „издаје“ својих колегиница, малверзација са екскурзијама и са радним местима запослених, Форум београдских гимназија је тражио од министра просвете да изда несагласност на овај избор директора Прве београдске гимназије.

 

2Comments

  1. Roditelj каже:

    Mnogo je nedoumica u nepravilno sprovedenoj proceduri. Ako je profesor ispunjavao uslov za penziju, to ne moze i ne treba da se skriva pa da ga neko „anonimno“ prijavljuje.

    Ako je profesor tako dobar i omiljen, najmanje sto moze svojim primerom da nauci druge je da dostojanstveno prihvati ono sto zakoni propisuju. Ako zakoni ne valjaju, neka se menjaju, ali se postojeci moraju postovati.

    Ako je krio da ispunjava uslov za penziju, ne sluzi mu na cast i ugled koji uziva kod ucenika.

  2. Честитке каже:

    Колеги честитамо одлазак у пензију

Top