Home >> Образовање >> У припреми закон о дуалном образовању у високом образовању

  • Форум
  • Коментари су искључени на У припреми закон о дуалном образовању у високом образовању
У припреми закон о дуалном образовању у високом образовању

Радимо на новом закону о дуалном образовању у високом образовању, где ћемо квалитетним кадровима директно обезбедити да их компаније запосле још на почетку студија уз велику плату

Након што је у јавности одјекнула вест да је млади Немања Аксић (23) из Бора у року завршио два факултета, Хемијски и Електротехнички факултет у Београду са просеком изнад девет, министар просвете Младен Шарчевић покренуо је иницијативу да се овом вредном момку понуди посао у Фонду за иновациону делатност.
Шарцевић у интервјуу за Курир наглашава да је циљ овог министарства и Владе да млади, талентовани и стручни људи остану у Србији, као и да се ради на изради нових закона који ће допринети томе.

Да ли Министарство просвете сада озбиљније прати наше младе и талентоване људе?
– Министарство просвете придаје велики значај не само образовању будућих квалитетних кадрова већ и тражи начине да најбољи остану у земљи, нађу посао и тиме допринесу развоју српске привреде.

Хоће ли се и убудуће за неке друге младе људе реаговати тако као и на причу младог Немање Аксића?
– Тренутно радимо на новом закону о дуалном образовању у високом образовању, где ћемо квалитетним кадровима директно обезбедити да их компаније запосле још на почетку студија уз велику плату. Радимо и на новом закону о ученичком и студентском стандарду, који предвиђа значајнији фонд за стипендије, посебно оних струка које држава сматра перспективним. Имамо и намеру да заједно с Привредном комором Србије посебно препоручујемо квалитетне, младе људе, с високим просеком, са свих факултета на територији Србије, што би им значило као предност при запошљавању.

Да ли тако успешни појединци могу да се обрате Министарству просвете уколико имају тешкоћа да нађу посао?
– Када је реч о директном запошљавању, на снази је и даље Закон о забрани запошљавања и министарство нема капацитете да директно запошљава, осим носиоце стипендија у било ком облику. Тренутно имамо проширење квота за број запослених само у Иновационом фонду, где је Немањи Аксићу и понуђен посао.

Извор: Курир

Top