Home >> Друштво >> У памет се Србијо!

У памет се Србијо!

Наша земља олако губи таленте, свету даје милијарде!

То ће имати далекосежне негативне импликације, јер су нам потребни кадрови, упозорава професор Владимир Гречић

Професор Владимир Гречић истакао је за Дојче веле да су људи највећи губитак када се говори о емиграцији.

– Реч је пре свега о талентима, умним људима. Таленти су, без сумње, носиоци иновација. Иноватори имају идеје које стварају нове производе, нова тржишта, вишу вредност акција на берзама и отварају хиљаде радних места. Стога је и најважније питање за креаторе и носиоце политике да се идентификују и негују услови који доприносе задржавању талената у земљи и привлачењу умних људи из иностранства, пре свега из сопствене дијаспоре – каже професор Гречић.

Одлив мозгова

Он истиче да се за емиграције из мање развијених земаља и земаља у развоју најчешће изражава забринутост због губитка висококвалификованих и стручних радника.

– Ту говоримо о такозваном одливу мозгова које заправо омета развој привреде и друштва. Исељавање талената из Србије је све веће. То ће имати далекосежне негативне импликације, јер су Србији потребни високостручни кадрови. Као илустрацију какав то проблем ствара, могу да наведем чињеницу да стране компаније, када процењују будуће ефекте приликом улагања капитала и инвестиција, траже најбоље стручњаке. А те компаније се у Србији често жале да на тржишту рада не могу да нађу потребне кадрове – наводи Гречић, преноси Б92.

Прескупо

Неке рачунице показују да школовање интелектуалца кошта 300.000 евра. Исељавањем, рецимо, 30.000 високообразованих стручњака, Америци и Европи је Србија практично поклонила бар девет милијарди евра.

– Емиграцијом Србија губи оно што је инвестирала у школовање, образовање и обучавање људи који постижу врхунске резултате, али исто тако губи и то што се инвестициони капитал у образовање и обучавање не враћа матичној држави – каже Гречић.

Галопирајуће

ОДЛАЗИ СВЕ ВИШЕ ЉУДИ

Како каже професор, преглед међународних миграција показује да је емиграција из Србије попримила галопирајући раст и да је 2015. емигрирало чак 60.000.

– Укупан број исељеника из Србије је неких 600.000. Број исељеника рођених у Србији са високим образовањем износио је 90.000. Према последњим подацима, има негде и око 10.000 студената из Србије који студирају у иностранству. Они су такође у највећој мери потенцијални исељеници.

(Курир)

Top