Home >> Синдикат >> У Београду данас протестују синдикати, научници, студенти

  • Форум
  • Коментари су искључени на У Београду данас протестују синдикати, научници, студенти
У Београду данас протестују синдикати, научници, студенти

Протести ће почети пре подне на више локација. Научници ће тако имати свој „Марш за науку“ који ће почети у 11 часова у београдском парку Мањеж.

Поводом 1. маја, у Београду ће протестовати Савез самосталних синдиката Србије и Уједињени грански синдикат „Независност“, биће одржан и протест „Против диктатуре“, као и низ других протеста.

Протести ће почети пре подне на више локација. Научници ће тако имати свој „Марш за науку“ који ће почети у 11 часова у београдском парку Мањеж.

– Првог маја и научници ће изаћи на улице, заједно с радницима, студентима и другим угроженим грађанима, бранећи своје право на рад, достојанствен живот и положај науке – наводи се у саопштењу. На Фејсбук групи „Марш за науку Београд“ научници су навели да је време за међусобну подршку и солидарност.

Протест „Против диктатуре“ ће почети у 8.30 уранком испред Скупштине Србије, док синдикати планирају окупљања од 11 часова на Тргу Николе Пашића. Низ других организација ће своје присталице окупити у исто време и потом се у 12 часова придружити синдикатима на Тргу.

Према речима Зорана Стојиљковића, председника Уједињених гранских синдиката Независност, протест ће имати мото „За веће зараде!“, јер сматрају да простора за то има, те да је Србија данас „прикована на дно у региону према нивоу зарада, док су пензије дупло мање“.

Стојиљковић је поручио младима да не треба да „падају на фразе политичара који говоре да њима припада будућност“, већ да морају да се боре за своју садашњост.

– Ако се не избориш за садашњост, онда нећеш имати ни жељену будућност. Имаћеш еколошки руинирано, сиромашно друштво, где ти остаје само простор да пристанеш да будеш јефтина радна снага – поручио је председник синдиката Независност.

Подсетимо да су новосадски протести „Против диктатуре“ поново прекинути и окупљања су померена за 3. мај, док су организатори Новосађани позивали на првомајски протест у Београду.

(Бета/Радио Слободна Европа/021.рс)

Top