Home >> Друштво,Синдикат >> У Београду 635 просветара „вишка“

ИЗВОР: ТАНЈУГ

Београд — На списку наставника и учитеља београдских школа који ће бити проглашени за технолошки вишак налази се 635 људи, али листа још није коначна.

Наиме, директори нису благовремено доставили податке о броју прекобројних, па ће се листа „вишкова“ за нову школску годину кориговати.

Како је Тањугу рекао председник Форума београдских гимназија Миодраг Сокић, листу је прошле недеље сачинила Школска управа Београда, али списак није закључен због неажурности појединих директора.

Ипак, неће сви остати без посла, јер су школе за сада исказале потребу за 218 радника, који се преузимају управо са списка технолошког вишка.

Прошле године је у Београду на листи за технолошки вишак било око 1.000 просветних радника, али је за више од 600 нађен посао у другој школи, са делом норме или пуним фондом часова, рекао је Сокић и најавио да ће и овог септембра бити угашена нека одељења.

 

Он је указао на то да неки директори школа и даље покушавају да изиграју закон и Посебан колективни уговор, како би, мимо ове листе, запослили „некога свога“.

„Због тога синдикат инсистира да листе буду јавне и што ажурније и да се само са списка преузимају запослени“, рекао је Сокић и навео да је међу прекобројнима највише наставника српског језика.

Државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Радивоје Митровић пре неколико дана најавио је да ће током ове недеље бити одржан састанак с репрезентативним синдикатима у просвети, уочи новог циклуса формирања листе технолошких вишкова у школама.

КОМЕНТАРИ:

 1. Одм’а свима отказ па на биро! Нема држава пара да плаћа толико просветара!
  (Сава Буљин, 20. август 2012 18:14)
 1. Битно је да су увели комуналце,који нас „сију“ са платом, а по сколама гомилу изборних предмета. Напримали људе по европском рецепту, а сада нема пара. Слазем се,наравно, и да има вискова и нерационално примљеног кадра у просвети. Али видите и опстине,агенције, дрзавну управу, полицију(апсолутно застицена врста), здравство…
  (Алан Форд, 20. август 2012 18:04)
 1. Ми тонемо све дубље и дубље. Назалост нема у овој земљи способних људи који би имали снаге да нас извуку. Интелектуалци малодусни и незаинтересовани, политицари ускогруди и без визије.
  (бивси оптимиста, 20. август 2012 17:10)
 1. Где ми је био разум када сам уписивао диф… Сада са дипломом професора физицког васпитања радим као портир у банци за 20.000 месецно, а колико видим сансе за посао у сколи су све мање И мање…
  (Немања, 20. август 2012 17:01)
 1. Зна ли неко у Србији, колико има прекобројних и непотребних дрзавнвих слузбеника, које су политицке партије запослиле у дрзавној слузби, јер су цланови тих партија, или су им родјаци и пријатељи? Сада је досло време да се поред скола, изврси пребројавање и скрати висак непотребних и тако устеде висе милијарде динарана оне који нису потребни.
  (Јоца Економиста, 20. август 2012 16:14)
 1. Не можемо више вештачки и на силу одржавати радна места.Можда није требало прво просветаре да стрефи ,ал ајде.Односно саветодавци,економске дипломате већ су осетили.Стајања не треба да буде.Агенције,општинари а тек нека радна места са буџета општина,неки културни центри,општинске телевизије,завичајни музеји…Ту су трошкови плата,доприноса,струје,одржавања.Ма скупо,превршила дара меру.АУУУ заборавио сам домове здравља па НЕ МЕДИЦИНСКО особље у истим.Колико возача,радника обезбедјења,шалтерских радника има дом здравља Ћуприја(види дуговање општина Ћуприја),па то је трагедија.
  (Крушар-Ћуприја, 20. август 2012 16:12)
 1. Не функционисе то бас тако, висак знаци несто друго. На пример, ако је професор, или наставник, свеједно, примљен на посао за фонд од 100% а ове сколске године има пар одељења мање, имаце фонд од рецимо 88% и представљаце висак од 12% за своју сколу. Не знаци да губи посао, а фонд мозе да допуни у другим сколама, при цему има предност у односу на оне који по први пут конкурису за посао у сколи.
  Е, сад, сто поједине сколе, тј директори и управни одбори, стимају листе из ових и оних разлоге….
  (Синиса, 20. август 2012 16:05)
 1. Један од проблема у просвети јесте висак наставника и професора али то није главни проблем.
  Главни проблем је огроман висак ненаставног особља запосленог у сколству по родбинским, кумовским и партијским линијама. Један број ових запослених цине виртуелни запослени, то јест они који су на платном списку и уредно примају плату и разне бенефиције а не долазе на посао. Такодје, у сколама постоје разрадјене процедуре за извлацење новца из будзета по разним основама и пребацивање у приватне дзепове.
  (неле, 20. август 2012 16:01)
 1. СПС хоће да им да отказе. Видећемо.
  (Пеца, 20. август 2012 15:52)

10. неко пуних дзепова неце никад бити висак…
(корумпиран до бола, 20. август 2012 15:45)

11. изгледа да смо сви ми висак осим маминих и татиних синова:)
(цатастрофа, 20. август 2012 15:44)

12. Све је мање деце, то је оно што највише боли.
(Винсент Вега, 20. август 2012 15:33)

13. Опсте је познато да у просвети у Србији има мозда и 10.000 прекобројних. Сколе су примале нове запослене па уместо да имате два професора биологије са пуним фондом цасова ви имате 4 запослена професора биологије са смањеним фондом јер забога морала је да се прими неција љубавница, свастика или нецији зет. Такодје бројна сеоска одељења раде са свега пар дјака, а познато је да је јефтиније купити возило и возити ту децу до неке веце сколе него дрзати та одељења. А највеци проблем је смањење броја дјака. Када сам ја 1990 уписао основну сколу било нас је 5 одељења по 30 дјака. Укупно је од првог до цетвртог разреда било 20 уцитеља. Сада у тој сколи уписују 3 одељења са 20 дјака. И даље имају 20 уцитеља иако немају 20 одељења. Скола је у центру Прокупља. Такодје имају 3 професора физицког васпитања и плус дирекотра који предаје физицко и који це да буде смењен цим се промени локална власт. Знаци укупно 4, а треба им два. Донета је и уредба да уценици трецег и цетвртог разреда раде физицко са уцитељима, а не са професорима али то се у овој и јос бројним сколама не постује па деци трецег и цетвртог разреда и даље професори дрзе физицко да би допунили норму. ММФ је након анализе рекао да је највеца рупа без дна у Србији просвета у којој парадоксално цак 96% располозивог новца иде на плате!
(Алеx, 20. август 2012 14:33)

14. (виспрени бwрр, )

Ја сам просле године просла кроз ту нимало лепу прицу о технолоским висковима.Преко ноци , после десет година рада са пуним фондом, висак. Сок …Сумњиво бодовање,разне малверзације при прављењу листе вискова.Али кога брига.На крају некако изгурах бар да добијем посао у облизњој сколи, и то једва. Мој савет је ако нису испостовали закон и правили пропусте, правац инспекција и пријава.
Срецно!
(Нена, 20. август 2012 14:30)

15. у сколи где ја радим број уценика за 13 година опао је са 760 на 310. неколико колега је остало без посла, за коју годину цу вероватно и ја. процењује се да це се скола за 20-ак година угасити или це се спојити са сколом у суседном селу. Сви памте „златне године“ када је скола имала 1200 уценика, цак три сколске зграде у разлицитим деловима села, сада смо сви у једном објекту, а за коју годину це вероватно укинути и двосменски рад…
(Леонид.Yв, 20. август 2012 14:20)

16. На жалост ово има везе и са бројем дјака чији се број из године у годину смањује. А тренд ће се изгледа на жалост настављати
(Толе, 20. август 2012 14:09)

17. Мање висе-нормално. Кад се упропасти једна дрзава (пре свега економски ) онда то овако и иде. Народ теско зиви, води се борба за егзистенцију, нема се услова за нормалан стан, породицу па самим тим и децу. А кад нема наталитета онда се број становника смањује, мањи је број,наравно, деце и онда имамо у просвети висак наставника. Па на овом сајту је висе пута писано о томе како смо изгубили 2-3 града у последњих X година. Ово је само констатовање цињеницког стања. До спаса ко зна колико јос треба цекати.
(Дијагноза, 20. август 2012 13:53)

18. Супер је сто постоје те листе, али како ја која остајем без фонда у приватној сколи да се убацим на ту листу и да се запослим у дрзавној сколи? Никако, на залост. А ни не закон ме не стити… Бозе помози!
(Марија, 20. август 2012 13:52)

19. У основној школи у којој радим комисија није обавестила никог од радника којима „прети“ статус „вишка радне снаге“. Једноставно су одлучили ко је прекобројан. На питање зашто није поштована прописана процедура и зашто нико није обавештен како би припремио сву потребну документацију, добијају се несувисли одговори. Зашто?

(виспрени бwрр, 20. август 2012 13:41)
# Линк коментара

Препоручујем (+46)

Не препоручујем (-2)

Шта је ово

 

Top