Home >> ПКУ,Синдикат,Штрајк >> Тужити Вујовића, Удовички и Вербића!

saop

 

Седница ГО ФБГ, 17. Фебруар 2016

 

Одлуке Главног одбора ФБГ-а

 

На ГО је констатовано да у гимназијама влада опште незадовољство и апатија. Колеге су незадовољне јер су их просветне власти изневериле, не испуњавајући своје обавезе из потписаног Споразума.

Још горе, незадовољство је усмерено и на синдикате. Многе колеге сматрају да синдикати ништа нису постигли протеклим штрајком и не виде даље решење.

 

Сагледавајући изнето стање, Главни одбор ФБГ је донео неколико одлука које ће покушати да спроведе:

 

 • Гимназије ФБГ-а ће, како је раније договорено, спровести штрајк упозорења (среда) у што већој и бољој мери
 • ФБГ ће предложити свим синдикатима просвете и предлаже свом чланству да се у скорије време не организују обуставе наставе (ни делимичне ни потпуне), јер такав начин тренутно изазива више штете него користи по наставнике, међуљудске односе, синдикате и ђаке
 • ФБГ ће предложити свим синдикатима просвете и предлаже свом чланству да се синдикати одмах преоријентишу на протесте и јавне часове по свим већим градовима
 • Уколико не дође до одзива других синдиката, ФБГ ће самостално организовати протесте испред Владе, један пут месечно (уколико ова одлука наиђе на одобравање чланства)
 • Тужити државу (потписнике Споразума Вујовића, Удовички и Вербића) за неиспуњење Споразума, потписаног 24. Априла 2015. године.

Милица Миленовић, председница

6Comments

 1. Sladjana каже:

  Слажем се у потпуности! Подржавам свих 5 тачака.Имам и додатно објашњење и једно АЛИ:
  Објашњење је да је моја школа члан Уније, па бих ја допунила 4. тачку да ми који нисмо из Београда у исто време када сте ви испред Владе да ми будемо испред Градске управе или испред Школске управе (зависи од места где живимо).
  АЛИ:
  Најтужније је то што 4 дана пред штрајк упозорења ми немамо јединствен став СВИХ синдиката шта ћемо после 25. фебруара. И зато нам је како нам је.
  А Унија нам укинула и коментаре на сајту, толико о демократији и синдикалном организовању. Вама хвала на простору и само тако наставите..

  • admin каже:

   Јединство синдиката је тешко остварити. ФБГ се, у оквиру СРПС, залаже за то јединство и труди се да сви синдикати наступају заједно. Тачно је да не знамо шта ћемо после 25. У том смислу, ове одлуке ФБГ-а наговештавају за шта ће се ФБг борити наредних дана: да СРПС, а затим и сви синдикати подрже јединство!

 2. Božović Vladan каже:

  Ovu drugu tačku kao da vam je pisalo ministarstvo prosvete.

  • admin каже:

   Од пет тачака, слажете се са четири, а са једном не. Будући да сте Par excellence синдикалац и критичар, Вашу примедбу ћемо сматрати комплиментом!

 3. Petar каже:

  Koleginice MIlenović, ne slažem se sa poslednje tri odluke! Ne znam kojim motivima možete da ih opravdate! Čini mi se da niste definisali pravi cilj, niste dovoljno dobro analizirali suparnika i naravno posledica toga je izbor pogrešnih metoda!
  Da ne bude da ništa ne predlažem:jedino što ovog suparnika može navesti da ne ignoriše naše zahteve je omasovljenje protesta! A to se može samo uključivanjem svih koji su na bilo koji način vezani za prosvetu: nastavnici, đaci, roditelji … To ne znači da đake treba izvoditi na ulice, ali ih ne treba držati neobaveštene, neka me pitaju zašto štrajkujemo! Isto vredi i za njihove roditelje! Pa nije valjda da ste uvereni da im ne možemo dovoljno dobro, argumentovano objasniti!

  • admin каже:

   Хвала на коментару. ФБГ је заузео јасан став да су (у наредном периоду) обуставе наставе контрапродуктивне, у смислу остваривања главних синдикалних циљева. Ту одлуку треба уважити, барем док је на снази. Сасвим је нормално да се са таквом одлуком неко не слаже. У том случају, тај „неко“ има могућност да, преко свог повереника, утиче на даље одлуке ФБГ-а, па шта буде. До тада, следићемо ове одлуке.

Top