Home >> ПКУ,Синдикат,Штрајк >> Тужићемо државу!

sporazum

 

Синдикат радника у просвети Србије

Саопштење за медије / 25. фебруар 2016.

 

Тужићемо државу!

 

Пошто Влада Републике Србије месецима избегава да испуни обавезе из Споразума који су у њено име потписали министар просвете Срђан Вербић и потпредседница Владе – министарка за државну управу и локалну самоуправу Кори Удовички, Синдикат радника у просвети Србије ће морати да поведе судски спор због неизвршења преузетих обавеза.

По истом Споразуму, синдикати су у потпуности испунили преузете обавезе, а Влада, њена потпредседница и министарства нису.

До данашњег штрајка не би ни дошло да је Влада Републике Србије испунила обавезе из Споразума. Ваљда зато што сматра да оно што њен потпредседник и њени министри потпишу не мора да се извршава, па макар и по цену великих штрајкова. Уосталом, Влада ће, како је већ навикла,  кривицу за штрајкове и протесте (преко свог ресорног министра) пребацити на синдикате просвете.

Министар просвете Срђан Вербић је прошле године уценио синдикате, натеравши их да потпишу спорне одреднице у члану 3 Споразума, иако су синдикати још тада тврдили да су оне тешко изводљиве.

Спорни члан се односи на материјални положај запослених у образовању:

Члан 3. Влада се обавезује да ће благовремено утврдити предог посебног закона којим ће се уредити плате запослених у јавном сектору, а који би се примењивао од 1. јануара 2016. године. Предлогом закона из Става 1 овог члана побољшаће се материјални положај запослених у образовању.

 

„Платни разреди“ су пропали

 

Свима је данас јасно да „Закон о платним разредима“ није донет и, када буде донет, неће помоћи јавном сектору него ће, напротив, постићи супротан ефекат – озакоњење непристојно великих разлика у зарадама у јавном сектору.

Пошто су синдикати одбијали да потпишу Споразум, а министар Вербић тврдио да председици синдиката немају подршку запослених, он је позван на заједнички састанак руководстава Уније СПРС и СРПС, како би евентуална одлука о потпису Споразума била донета после његове аргументације. На том састанку, министар Вербић није успео да увери 50 синдикалаца аргументима да ће нови закон побољшати стање у образовању, већ је, у немоћи, рекао да ће он, уколико посебан закон о платама не буде донет и тиме не буду испуњене обавезе државе, поднети оставку.

Данас, када је јасно да ништа није урадио, да није испунио своје обавезе, да ће то изазвати нове потресе у образовању, оставка му не пада на памет!

Инфо СРПС

25.2.2016.

One Comment

  1. Petar каже:

    Molim članove da se pridruže komentarima i da mi objasnite ŠTA JE OČEKIVANI ISHOD ovog sudskog spora! Pošto ne „stojim“ dovoljno visoko i ne vidim dovoljno daleko, za sada sam uveren da ovaj sudski spor (kao sudski spor) NEĆE DOPRINETI POSTIZANJU DEFINISANIH CILJEVA!
    Sve mi ovo liči na plašenje vuka ovčijom mešinom!

Top