Home >> Друштво >> Трећини школа кец или двојка!

  • Коментари су искључени на Трећини школа кец или двојка!
Трећини школа кец или двојка!

Спољашње вредновање образовних установа показало је да су многе незадовољавајућег квалитета. Директори лоше оцењених установа иду први на обуку

Трећина основних и средњих школа у Србији оцењена је јединицом или двојком. Ово су тренутни резултати екстерне евалуације, кроз коју је до сада прошло 900 основних школа, 300 средњих и око 90 предшолских установа. Како би јединице и двојке што пре постале бар тројке, Министарство просвете прво ће за директоре најлошије оцењених установа организовати обуку и помоћи им да унапреде свој рад.

Иако је закон још 2003. године предвидео обавезно стручно усавршавање директора школа, као и да сваки од њих мора да заради лиценцу, до данас се то није догодило. Према речима Јасмине Ђелић, координаторке за рад школских управа, намера министра просвете и његовог тима је да овај проблем буде решен што пре.

– Сви директори школа проћи ће обуку. Прва, за оне који су најлошије оцењени, биће организована већ током зимског распуста. Носилац посла биће Завод за унапређивање образовања и васпитања – каже Јасмина Ђелић за „Новости“.

Евиденцију о успеху школа на спољашњем вредновању води Завод за вредновање образовања и васпитања. Њихови подаци кажу да међу трећином основних школа са ниским оценама, 41 има јединицу. Међу средњим школама, јединицом је оцењено 16 установа. Ниједна предшколска установа није добила јединицу, али је подељено девет двојки.

Највише минуса у спољашњем вредновању школе су добиле, објашњава наша саговорница, због мањка индивидуализације наставе и оцењивања које би више било у функцији развоја ученика и наставника. Потребно је, наглашава, да ученику буде јасније због чега је добио неку оцену, да се вреднује више појединачних активности и провера знања.

– Екстерном евалуацијом проверава се седам области квалитета установе. Прати се функционисање система, рад наставника, колико је развијено самовредновање у школама – напомиње Јасмина Ђелић.

У појединим школама могле су се чути критике на то што, рецимо, час математике оцењује наставник физичког или час билогије наставник страног језика. У Чачку су школе чак одбиле да пусте комисију да проверава квалитет.

– Спољашње вредновање није стручни надзор појединачних наставника, па не мора да их процењује стручњак исте вокације. Сваки просветни саветник спреман је у пуном капацитету да процењује образовни процес – каже Јасмина Ђелић:

– Свако од њих обучен је да процени како наставник води час, како и колико деца уче на часу, да ли наставник управља процесом учења, какву атмосферу ствара, како прати напредак ученика.

Овим послом бави се око 40 тимова и укупно 120 евалуатора.

Јавни позив

Министар Шарчевић искористиће законску могућност да путем јавног позива изабере наставнике који ће бити подршка просветним саветницима и спољашњим евалуаторима. Биће изабрани најквалитетнији наставници – каже Јасмина Ђелић.

(Новости)

Top