Home >> Друштво,Реформа,Упис >> Трећи тест брука!

Forum gimnazija: Treći test bruka

B92:

Beograd — Forum beogradskih gimnazija zatražio je danas da uvođenje testa opšteg obrazovanja za upis u srednje škole bude odloženo za sledeću godinu.

Forum je takođe ocenio i da uvođenjem trećeg testa Ministarstvo prosvete Srbije „srlja u novu bruku“.

„Ministar prosvete (Tomislav Jovanović) mogao bi od ove ideje da odustane jednim uobičajenim podzakonskim aktom. Time bi se spasao sigurnog velikog promašaja, a učenici bi bili pošteđeni još jednog eksperimenta sa očekivano lošim posledicama“, navodi se u saopštenju Foruma.

U Forumu ističu da sadržaj testa opšteg znanja još nije poznat, kao i da učenici osmog razreda osnovnih škola ove godine neće imati dovoljno vremena da se pripreme za taj ispit, koji bi polagali zajedno sa testovima iz matematike i maternjeg jezika.

„I kada bi se objavio sutradan, pametno je da Nacionalni prosvetni savet da svoje mišljenje, a možda i stručna udruženja, pa da tek tada takav sadržaj bude usvojen. A zatim bi trebalo da slede priručnici, uputstva, pripreme…“, dodaje se u saopštenju.

Forum beogradskih gimnazija takođe je kritikovao najavljeni način vrednovanja sva tri ispita, po kojem bi test opšteg znanja donosio 20, a druga dva testa po 10 poena, što ocenjuje kao „devalvaciju“ postojećih ispita.

„Kada se tome doda da će opšti uspeh i dalje zadržati 60 bodova, izgleda da đaci neće morati da spremaju, na primer, matematiku, jer će valjda ‘namaknuti’ 5 od 10 bodova iz tog predmeta. Odlučivaće koktel test-pitanja, za koja je i sam ministar rekao da će biti laka“, navodi Forum.

One Comment

  1. Natasa каже:

    Vreme je da se pitaju nastavnici i profesori, nije na birokratama iz ministarstva da ocenjuju da li je matematika i srpski dovoljan test znanja. Sto se onda ne proverava i fizicko i muzicko, ako se i te ocene racunaju u prosek i boduju prilikom upisa u srednju skolu? Sta je sa stranim jezicima, kada je kraj spiska predmeta za malu maturu? Onda je najkorektnije da bude provera iz svih predmeta? Samo koliko ce to da kosta i kako ce se to organizovati

Top