Home >> ПКУ,Синдикат,Штрајк >> Треба наставити штрајк!

ФБГ за наставак штрајка у просвети

 

Треба одбити понижавајућу понуду министра просвете и наставити штрајк!

 

На преговорима у петак, између синдиката СРПС и УСПРС са једне стране, и Министарства просвете са друге, дошло је до договора којим петнаест гимназија ФБГ-а (које су у штрајку већ 5 месеци), никако не могу бити задовољне, напротив.

И поред тога што ће синдикати потписати ПКУ и што су учествовали у комисији за измену Закона о основама система образовања и васпитања, треће питање остаје болна и нерешиво  – а то је материјална помоћ запосленима у просвети, који су на рубу егзистенције.

Пошто су договорени сви елементи споразума изузев материјалне помоћи, а будући да синдикални преговарачи морају за то тражити одлуке својих главних одбора, договорено је да се министар просвете у следећу среду директно обрати главним одборима два синдиката у штрајку.

Од министра у среду не очекујемо ништа друго него да понуди понижавајућих 7.500 динара као „прву помоћ“, а да ништа више не обећа. Уосталом, такву понуду су сва четири синдиката добила и одбила још у децембру.

Са друге стране, министар очекује да ће главни одбори СРПС и УСПРС (укупно око 50 чланова) прихватити његова образложења, што би било јако опасно по синдикате у штрајку. Јер, министар је више пута оптуживао вође два синдиката да манипулишу својим чланством, и „да су њихови потези срамни“, у чему су му помагали и представници друга два синдиката, који су одавно изашли из штрајка, не питајући своје чланство за такву одлуку. При томе, министар „игра на карту“ смањеног броја школа у штрајку, па се нада да ће то утицати на одлуке главних одбора два синдиката.

 

За наставак штрајка

 

Из горњих разлога, нема никаквог разлога да главни одбори прихвате празна обећања, која ће министар покушати да им сервира. Напротив, министру треба показати да су челници два синдиката овај штрајк водили с пуном одговорношћу, а то се може једино одбијањем понуде министра и наставком штрајка!

2Comments

  1. Mao Ce каже:

    Ne, nego…TREBA ZAVRŠITI ŠTRAJK, ali sa svim ostvarenim ciljevima. Pozdrav.

  2. Jasmina каже:

    U potpunosti se slažem sa ovim mišljenjem. Ukoliko prihvatimo da na ovakav način prekinemo štrajk, to će biti u najmanju ruku BRUKA! Katastrofa. Ukoliko se to ipak desi (a bojim se da hoće) ne vidim ni jedan jedini razlog da nas učenici bilo šta slušaju, da nam bilo šta veruju, da uopšte sede sa nama u istoj učionici.
    A tek će biti bruka sa „planom nadoknade“ tj. realizacijom, ne bih sada ovde o tome…

Top