Home >> Образовање >> Теодор: Дајте ми услове и остајем у Србији

  • Форум
  • Коментари су искључени на Теодор: Дајте ми услове и остајем у Србији

Теодор фон Бург: Дајте ми услове и остајем у Србији

19.07.2012. Аутор: Агенција ТАЊУГ

Ако не могу да радим подједнако добро као другде, ако не добијем посао који ми одговара, онда немам пуно избора, каже млади математичар

БЕОГРАД – Екипа Математичке гимназије допутовала је ноћас из Аргентине са међународне олимпијаде, а најбољИ такмичар свих времена, са укупно шест одличја, Теодор фон Бург, по повратку је изјавио да је за њега то само почетак, да има још много да напредује и да студије тек почињу.

Фон Бург, сада већ бивши ђак Математичке гимназије, који школовање наставља на престижном Оксфорду, истакао је да би радије остао у Србији уколико буде имао услове за рад, али да уколико их не буде имао нема пуно избора.

„Мени је пре свега најважније да остварим свој потенцијал. Ако се нађе ситуација да у мојој земљи могу да се пруже једнаки услови, значи не говорим о плати, ако могу да се пруже једнаки услови да могу квалитетан посао да радим у својој земљи као негде другде где могу да ми понуде, ја ћу радије да одаберем своју земљу. Ако не могу да радим подједнако добро као другде, ако не добијем посао који ми одговара, онда немам пуно избора“, каже Фон Бург.

Са Теодором који је је на управо завршеној 53. Међународној олимпијади из математике освојио четврту златну медаљу, чиме је уз ранију сребрну и бронзану медаљу, са укупно шест одличја, обезбедио себи статус најбољег такмичара свих времена, стигли су и остали чланови српског тима, Душан Шобот који се окитио сребрном медаљом, као и Иван Танасијевић, Игор Спасојевић је осовио бронзано одличје, а Раде Шпегар и Лазар Радичевић су добили похвале. Сви су из Математичке гимназије.

Поводом њиховог успеха, директор Математичке гимназије Срђан Огњановић изјавио је да је успех младих српских математичара на светским такмичењима изузетан и да је за останак талентованих ученика у земљи неопходно створити услове за њихов рад и за унапређење науке.

„Врло је тешко овде створити услове за неки врхунски научни рад, али треба радити на томе, јер нема напретка земље без унапређења науке“, рекао је Огњановић за РТС, коментаришући успех младих математичара на Олимпијади у Аргентини.

Младим научницима, како је истакао, није битна плата, али су им битни услови.
Уз напомену да математика не тражи велике инвестиције и да је за то довољан „компјутер, креда и табла“, Огњановић је рекао да су довољни и минимални услови када би се добро организовало.

Огњановић је рекао да се средства за учешће српских математичара на такмичењима, која су увек на удаљеним дестинацијама, обезбеђују делом од Министарства просвете, а делом од спонзора и људи добре воље, који су показали интересовање да помогну младима да покажу своје знање.

Он је додао да је ситуација по том питању протеклих година мало боља, што се и одражава на успехе ученика.

 

Top