Home >> ПКУ,Синдикат >> Технолошки вишкови: Школски синдикати да раде по закону

  • Форум
  • Коментари су искључени на Технолошки вишкови: Школски синдикати да раде по закону

Табела вишкова и мањкова

Ових дана, из Школске управе Београд добили смо последњу табелу вишкова и мањкова радника. Тиме је заокружена једна полугодишња етапа рационализације у Београду, за коју се може рећи да је најмање неуспешна до сада. Многе колеге које су имале мањак часова пронашле су посао у другој школи.

Да ли смо задовољни?

Ипак, нисмо задовољни, напротив. Протекле јесени, заједно са осталим београдских синдикатима образовања, имали смо низ контаката са начелницом Школске управе Београд Горданом Цветковић. Указали смо на нову појаву, која је све присутнија: многи директори школа у Београду не поштују наредбе и сугестије Школске управе, злоупотребљавају свој пол0жај, крију своје потребе и своје вишкове, изигравају Посебан колективни уговор, запошљавају кога они хоће, заобилазе синдикате, поткупљују њихове председнике, итд.

Не ваљамо ни ми сами

Забрињава чињеница да многи председници школских синдиката или „спавају“, или сарађују са директорима, како у ФБГ, тако и у другим београдским синдикатима.

ФБГ ће у наредном периоду посебно посветити пажњу својим председницима синдиката и захтевати од њих стриктно извршавање обавеза, за коју су и плаћени. Не сме нам се поновити ситуација као у 14. београдској гимназији, чија је председница синдиката омогућила директорки школе да за пет година незаконито прими преко 30 нових радника, а на седницама ФБГ одлучно негирала и прикривала право стање у школи, што је довело до драматичне поделе школског синдиката и скандала са екскурзијама.

Сличних случајева у ФБГ има још. Када смо тако савесни у критиковању просветних власти и наших директора, будимо савесни и у свом властитом извршавању синдикалних обавеза и оправдајмо указано поверење својих колега! Ова тема биће главна тачка дневног реда на следећеој седници Главног одбора ФБГ.

Top