Home >> Синдикат >> Танјуг: О превозу наставника

Протест наставника који не користе јавни превоз

БЕОГРАД – Форум београдских гимназија (ФБГ) и други синдикати захтеваће да се запосленима у београдским школама, који не користе јавни превоз и Бус плус картице за долазак на посао, исплаћује месечна новчана накнада за превоз, рекао је данас Танјугу председник ФБГ Миодраг Сокић.

У супротном, спремамо тужбе, рекао је Сокић и навео да су од градског Секретаријата за образовање добили одговор да немају право на накнаду за превоз, јер, како је образложено, Секретаријат има право да бира на који начин ће омогућити превоз.

„Пошто су они изабрали технологију Бус плус каритце, сматрамо да је то правно неодрживо по Закону о раду и по колективном уговору, односно уверени смо да имамо право да нам се исплати новчана накнада у износу најјефтинијег превоза“, рекао је Сокић.

Пре тужби, навео је он, сваки просветни радник мора се обратити директору са захтевом за исплату новца, и та процедура је у току.

Према његовим речима, када добију неповољан одговор од директора, наставници треба да се жале школском одбору, а потом следи суд.

Како је навео Сокић, у школама у ужем градском језгру просечно је по десетак таквих захтева, а у приградским установама их је много више.

На пример, у једној обреновачкој школи новчану накнаду тражи 30 од укупно 40 запослених радника, рекао је Сокић.

Top