Home >> Образовање,Реформа >> Сви ђаци ће учити рачунарство
Сви ђаци ће учити рачунарство

Мандатар Вучић најавио да ће информатика бити обавезан предмет у основним школама. Министарство: Ова реформа биће спроведена до наредне школске године. Недавно пропао сличан покушај

ИНФОРМАТИКА ће бити обавезан предмет у основним школама, обећао је у свом експозеу мандатар Александар Вучић и нагласио да ће у образовни систем морати да се уложи неупоредиво више. Информатика ће бити уведена као што је то урађено у 13 земаља ЕУ и скандинавским земљама, најавио је Вучић, а као рок је поставио мандат нове владе. У Министарству просвете најављују да ће то бити урађено и много брже, како би већ у школској 2017/18. години основци имали обавезне часове рачунарства.

Министарство просвете је, наиме, недавно то покушало да уведе већ за овај септембар, али њихов предлог није добио подршку Националног просветног савета. На гласању су само три члана, од укупно 43, подржала предлог да информатика основцима постане обавезан предмет.

– Наш план је да информатика буде измештена из предмета Техничко и информатичко образовање, а да је замени предузетништво, које је премијер у експозеу такође истакао као важну ставку – каже за „Новости“ Снежана Марковић, помоћница министра просвете, науке и технолошког развоја. – Сада су часови информатике изборни и први проблем је то што не обухватају сву децу, а други што однос није исти као да је реч о обавезној настави. Жао ми је што НПС није подржао предлог да информатика буде обавезна. Замерка је била да школе нису довољно опремљене рачунарима и да наставници нису обучени. Наше истраживање је показало да свега 15 од 1.000 школа обухваћених анкетом нема рачунарски кабинет. Половина испитаних има један кабинет, а друга половина има више кабинета.

Она најављује да ће већ од септембра организовати онлајн подршку наставницима који желе да се усавршавају, као и да ће Министарство помоћи школама које нису довољно опремљене да купе или да поправе рачунаре. Интернет везу, каже Марковићева, имају све школе.

Начињен је, додаје, тек мали, али ипак важан корак, јер је НПС усвојио реформисане наставне планове и програме изборне информатике и предмета Од играчке до рачунара, за ниже разреде основне школе.

– Нови програми биће уведени у пети разред основне школе, све разреде гимназије и први разред средњих стручних школа. Основци који су почели по старим програмима, тако ће и завршити – казала је помоћница министра.

Да би све било спремно за озбиљније часове рачунарства, потребно је и да у школама постоји неко ко брине о рачунарској мрежи. Годинама наставници информатике бесплатно изигравају и мајсторе који расклапају и поправљају рачунаре.

ТЕЛЕФОНИ У НАСТАВИ

Истраживање на хиљаду ученика показало је да само девет ђака нема компјутер или паметни телефон. Управо њихови телефони могу да буду боље наставно средство од половине уџбеника у библиотеци, који су написани пре више деценија – сматра Катарина Алексић. – Мобилне телефоне не треба забрањивати, већ их треба користити на часу, за наставу. Не мора држава све да набави. Треба да искористимо то што већ постоји. Развијање логичког информатичког мишљења може чак и без рачунара да се ради.

Реформом наставе информатике бавила се радна група коју су чинили наставници, универзитетски професори и стручњаци из привреде. Основни циљ био је да се, кроз ову наставу, успостави логично мишљење код деце. Свугде у свету, објашњава Катарина Алексић, наставница информатике у београдској ОШ „Бранислав Нушић“, концепт наставе информатике је драстично измењен, па и ми треба да пратимо те трендове.

– Досадашњи модел неговао је ученика корисника, кога учимо да користи компјутерске програме. Ми желимо да направимо ученика који разуме оно што користи – објашњава Алексићева. – Хоћемо да дете уме да осветли појаву или проблем, да их рашчлани на делове и да зна од чега су сачињени. Тако се развија логичко мишљење које је најважније у савременом образовању. Учење напамет је превазиђено, јер данас сваку информацију добијемо једним кликом. Технологија трчи напред и бесмислено ју је јурити, а једино што увек вреди је логичко мишљење.

(„Новости“)

Tags :

One Comment

  1. Vladan Božović каже:

    Citiram deo teksta :

    ТЕЛЕФОНИ У НАСТАВИ
    Истраживање на хиљаду ученика показало је да само девет ђака нема компјутер или паметни телефон. Управо њихови телефони могу да буду боље наставно средство од половине уџбеника у библиотеци, који су написани пре више деценија – сматра Катарина Алексић. – Мобилне телефоне не треба забрањивати, већ их треба користити на часу, за наставу. Не мора држава све да набави. Треба да искористимо то што већ постоји. Развијање логичког информатичког мишљења може чак и без рачунара да се ради.

    E, moja Katarina, ni ne slutiš koliko se već mobilni telefoni koriste u nastavi. Do skora se prepisivalo sa puškica, a sada se to isto radi, ali sa telefona. Đaci dobijaju dobre ocene, a pojma nemaju…….šta ti je tehnologija. Možda se pitaš, što im ne zabranimo. Zato što nam TI kažeš da ih ne treba zabranjivati, a i niti smo policajci, niti smo dovoljno plaćeni, zabole nas, a školstvo se urušava, urušava, urušava…..A da, ti reče da ih treba koristiti na času, za nastavu…pa eto, to je valjda to…

Top