Home >> Друштво,Упис >> Сви би у лекаре и ИТ стручњаке!

  • Коментари су искључени на Сви би у лекаре и ИТ стручњаке!
Сви би у лекаре и ИТ стручњаке!

Популарни су и менаџерски и финансијски смерови

Матуранти у Србији ове године убедљиво се највише интересују за уписивање Медицинског факултета и смерова за информационе технологије (ИТ) на Еелектротехничком (ЕТФ) и Факултету организационих наука (ФОН), показало је најновије истраживање „Инфостуда“. Такође, веома су популарни менаџерски и финансијски смерови на Економском факултету, као и психологија и право.

Занимљиво је да је 80 одсто будућих студената изјавило да би уписало државни факултет, што је чак десет одсто мање у односу на претходну годину.

Цењене професије

Председник Форума београдских гимназија Миодраг Сокић сматра да се матуранти занимају за медицину и ИТ јер се те струке цене у целом свету.

– ИТ стручњаци лако налазе посао, лекари нешто теже, али је заједничко за ове две струке да се изузетно цене у иностранству. Самим тим се студенти највише опредељују за те факултете, јер ако не буду задовољни у Србији, лако могу да оду било где. Не чуди ме што су ови факултети, према интересовању матураната, престигли право и економију, јер за правнике и економисте нема толико посла и углавном им после завршених студија следује биро рада – објаснио је Сокић.

Он напомиње да није изненађен ни што млади све више желе да уписују приватне факултете, јер су они значајно унапредили квалитет наставе и спустили цене.

– Шта год неко мислио о приватним факултетима, они су из године у годину све бољи. Побољшавају квалитет наставе, услове рада, доводе познате стручњаке, спуштају цене школовања и сасвим је природно што се матуранти све више опредељују за њих. Једног дана приватни универзитети би требало да буду бољи од државних као што је свуда у свету – сматра Сокић.

Чувени ИТ стручњак и професор на неколико факултета Драган Варагић рекао је за наш лист да су сигуран посао и велике плате главни разлози што млади масовно желе да студирају информационе технологије.

– Прошло је време када су матуранти уписивали и завршавали факултете због дипломе, угледа, звања… Сада са родитељима траже шта им је исплативо и где ће моћи одмах да се запосле и добро зараде. То је свакако ИТ сектор који се константно развија и у Србији и у свету. Плате су одличне, може веома добро да се живи и, што је најбитније, студенти добију посао и пре него што заврше факултет. Већ на трећој години их по холовима ИТ факултета врбују разноразне фирме, које тамо буквално кампују, и дају им одличне услове рада – објашњава Варагић.

Потребни лекари

Са друге стране, директор Ургентног центра др Марко Ерцеговац каже за Информер да се поноси свим матурантима који ће се ове године одлучити за Медицински факултет, јер тиме доприносе јачем и бољем здравственом систему.

– Лепо је што млади желе да студирају медицину у Србији и специјализују се за жељене професије, којих никада није довољно. Веома је важно да из године у годину имамо нове и обучене кадрове који су, надам се, спремни да остану и раде у нашим болницама и клиничким центрима – истиче др Ерцеговац.

Шарчевић: Тешки али исплативи

Министар просвете Младен Шарчевић рекао је за Информер да су медицина и ИТ тешки факултети, али уједно и изузетно цењени у земљи и иностранству.
– Резултати овог истраживања нису ништа чудно. Млади бирају оно што је актуелно и што се тражи и код нас и у свету. ИТ сектор, али и медицина свакако спадају у такве факултете. И један и други су веома тешки, али уједно и добри и изузетно респектовани – јасан је Шарчевић.

Сваки осми матурант преписује

Како се наводи у резултатима овог истраживања, највећи део анкетираних не би преписивао на пријемном испиту и сматра то изузетно неприхватљивим. Ипак, око 13 одсто будућих студената, односно сваки осми, на пријемном ће преписивати ако се за то укаже прилика.

(Информер)

Top