Home >> Образовање >> Свети Сава Центар

Коментар ФБГ: Све би протекло у најбољем реду да министар просвете, по обичају није погрешио говор. Ваљда је извукао погрешан папир, па је, уместо о образовању, причао о Косову. Па је, уместо о очувању традиције, образовања и културе, причао о очувању интереса и „слободарских традиција“. Па је, уместо о образовању, причао о демографији и инклузији. Па је, уместо о унапређењу образовања, причао о свом највећем политичком успеху: бесплатним уџбеницима. Па је причао о јединственом информационом систему који Министарство просвете не уме да направи још од 2002, када је добило првих 15 милиона евра за ту намену. Па је, уместо о резултатима Министарства просвете, причао о успесима ученика – појединаца. Када су  у питању европске интеграције, знамо само да је Барбароса, приликом свог покушаја првих европских интеграција, обезбедио тек толико да га Немања, Савин тата, не нападне са својом војском приликом проласка европских крсташа кроз Моравску долину. И, на крају, чему толико самохвалисање на Светога Саву? Непримерено:

 

Београд — Свечаном академијом у славу Светог Саве, Министарство просвете и науке обележило је највећи школски празник.

На свечаности је министар Жарко Обрадовић поручио да би свако мирење са отимањем историјске и културне баштине на Косову и Метохији, значило пристанак на национално и духовно самоуништење.

Како је Обрадовић рекао, савремене интеграције, сарадња и комуникација са светом не подразумевају одрицање од идентитета, сопственог наслеђа и интереса, а поготово не од хуманистичких и слободарских традиција свог народа.

Он је додао да је реформа образовања упркос економским и демографским проблемима дала резултате, као и да у Србији данас има више од милион ђака и студената.

„У последње три године повећан је број деце која похађају предшколско образовање, а почет је и процес укључивања деце са сметњама у развоју, као и из социјално угрожених група“, рекао је Обрадовић на свечаности у београдском Сава центру.

Обрадовић је рекао да је држава обезбедила и бесплатне уџбенике за више од 200.000 ђака, као и да је повећан број ученика и студената који добијају стипендије из буџета.

Према његовим речима, студентске стипендије и кредите из буџета Србије користи 40.000 ученика и ђака.

„Потребно је наставити изградњу нових школа и створити јединствени информациони систем“, рекао је Обрадовић говорећи о образовању у Србији.

Према његовим речима, успеси српских ђака и студената на међународним такмичењима, као и најновија тестирања ђачког знања показују да је Србија „саставни и равноправни део“ европског образовног простора.

Светосавској академији у Београду присуствовали су и патријарх Иринеј, представници војске и других државних институција, као и стране дипломате.

У оквиру обележавања школске славе, Светог Саве, Министарство просвете је данас уручило и награде образовно-васпитним установама и појединцима за посебан допринос развоју образовања и васпитања у прошлој години.

Свечаности у Центру Сава, присуствовали су председник Србије Борис Тадић, патријарх српски Иринеј и премијер Мирко Цветковић.

Top