Home >> ПКУ,Синдикат,Штрајк >> Свака власт против просветара

skupstina

 

Оштар наступ опозиције у парламенту поводом исплате једнократне помоћи просветним радницима синдикати виде као политички маркетинг

 

Свака власт против просветара

 

АУТОР: В. АНДРИЋ, „ДАНАС“

 

– Скупштинску расправу о једнократној помоћи просветним радницима опозиционе политичке странке искористиле су за обрачуне са владајућом СНС и личну промоцију, слажу се представници синдиката образовања. Они указују да су и власт и опозиција злоупотребиле просветне раднике и њихов тежак материјални положај за сакупљање политичких поена.

У очи посебно упада то што су најватренији „браниоци“ интереса запослених у образовању управо они који су били на власти 2011, у време великог штрајка у школама и што су се на идентичан начин као и садашња владајућа гарнитура односили према захтевима просветара. Тада је за време власти Бориса Тадића (ДС) премијер био Мирко Цветковић, а министарка финансија Дијана Драгутиновић. У међувремену су многи променили странку, али и политичку реторику.

 

СДС, ДС, Нова странка

 

Данас, Марко Ђуришић из Тадићеве СДС, поручује да је једнократна помоћ за просветаре од 7.000 динара „фарса и игранка“, „стављање целе економије владе у функцију добијања подршке на изборима“, те да „вређа оне који вредно раде“. Портпаролка ДС Александра Јерков оценила је да је предлог о једнократној помоћи просветарима демагогија, називајући владајућу коалицију политичким кукавицама, јер нису имали храбрости да реше проблеме запослених и расхода у јавним предузећима и владиним агенцијама, него узимају од просвете и здравства. Зоран Живковић, некадашњи члан ДС, а данас лидер Нове странке, поручио је да су владине мере срамне и да је све то „фарса која не сме да остане без одговора“.

 

Синдикат „Независност“

 

– Не само да су нас искористили, просветни радници су злоупотребљени у скупштинског расправи о допунама Закона о буџету. И ова и све претходне власти од 2000. године су имале исти однос према просвети и просветним радницима. Њима за политиканство и лагање није потребно образовање – каже за Данас Томислав Живановић, председник Гранског синдиката просветних радника „Независност“.

Он подсећа да је штрајк 2011, завршен потписивањем споразума који тадашња влада није поштовала, а исто се догађа и са споразумом парафираним после петомесечног протеста просветара прошле школске године.

Живановић одбацује тврдње премијера Александра Вучића да су синдикати тражили да износ једнократне помоћи буде 7.000 динара.

– Просветни радници су током годишњег одмора остали без 2.000 динара, тако да помоћ није 7.000 већ 5.000 динара. Преко овога нећемо лако прећи и тражићемо обештећење за запослене у основним, средњим школама и домовима ученика – поручује Живановић и пита „докле ће просветни радници добијати помоћ, а не награду за свој рад“.

 

Форум београдских гимназија

 

Коментаришући наступ опозиције у парламенту, Миодраг Сокић, дугогодишњи председник Форума београдских гимназија, каже да тај синдикат не прави разлику између бивше и садашње власти.

– То што су и власт и опозиција схватиле да је ова тема довољно политичка да о њој говоре значи да су захтеви просветних радника оправдани, а то нама иде у прилог. Није лако натерати посланике да говоре о образовању. Плате запосленима у овој делатности су последњи пут значајније подигнуте 2009, али то није дуго трајало, јер није урађено системски. Од тада се положај образовања константно урушава – сматра Сокић.

 

Центар за развој синдикализма

 

За социолога Срећка Михаиловића понашање опозиције није изненађење. „Мислим да овде није реч о злоупотреби. Свуда у свету, па и код нас је уобичајена појава да имате политичку оријентацију једног типа ако сте на власти, а другог ако сте изван ње. Од тога да ли сте на власти или не зависи да ли сте за или против. Таква је политика свуда у свету“, истиче Михаиловић, иначе председник Центра за развој синдикализма

Top