Home >> ПКУ,Синдикат,Штрајк >> Сутра поново преговори

 

Министар мора да покаже знаке добре воље и да прекине са репресијом

 

Из Министарства просвете, науке и технолошког развоја, синдикатима СРПС и УСПРС који су у штрајку, стигао је позив за нови састанак, за четвртак у 10 часова.

Иако са нама није разговарао више недеља, ресорни министар је, изгледа, ипак увидео да овако више не може и да је притисак наставника, медија, родитеља и целе јавности прејак.

Чудно је да министар жели да настави преговоре, а у исто време и даље спроводи репресију над просветним радницима, у то у облику одбијања од плате и вршења притиска на директоре школа у штрајку.

Последња наредба министра просвете школама да по сваку цену звоне на 45 минута, унела је пометњу и расуло у школе у штрајку. Директори су већином морали да спроведу директиву, иако се са њом већина њих и даље не слаже. Последице су да са часа излази кад ко хоће, ученици су више напољу него на часу, а безбедност ученика и наставника је угрожена.

Синдикати ће на сутрашњем састанку инсистирати да Министарство просвете покаже знаке добре воље, а не мрзовоље, тј. да прво понуди потписивање ПКУ и да врати наставницима отети новац. То је једини начин да синдикати наставе даље преговоре.

Буде ли, после ускршњег распуста, дошло до радикализације штрајка, школска година се неће моћи сматрати регуларном.

5Comments

 1. pedagog gimnazije каже:

  ZNAM KOLEGINICU IZ SESTE GIMNAZIJE, KAD JE PREDAVALA INFORMATIKU, VISE JE BILA VAN SKOLE NEGO U SKOLI, DRZALA SEMINARE I DOBRO IH NAPLACIVALA, A ZNAMO DA NI CASOVE NIJE UPISIVALA U DNEVNIKE RADA, A KADA UPISE KAO DA JE NOGOM PISALA, ETO TOLIKO O KADRU MINISTARSTVA PROSVETE IZ PRVE RUKE POSTO SAM RADILA SA NJOM.

 2. Весна, проф. каже:

  Коначно нека Министар просвете да оставку као и његова помоћница ѕа средње образовање новопечена /ушла па зашла/ Снежана Марковић која се у просвету разуме као криви ћурак.

 3. Marko каже:

  Zar se nismo obratili Vucicu!Sa Verbicem nemamo sta da pregovaramo,trazite njegovu ostavku.

 4. Ziza каже:

  I kod nas je danas stigao dopis da plata mora da se umanji i za mart. Imajte u vidu to kada sutra budete pregovarali!

 5. Jasmina каже:

  Danas je naš direktor dobio dopis iz ŠU u kome se kaže da prosleđuju uputstvo ministra da se i za mart odbije kao i za februar „prema vremenu provedenom na radu“.
  U mojoj školi od nas četrdesetak u jednoj smeni, maksimum četvoro-petoro drže STVARNO čas od 30 minuta (gledamo na sat, jer zvono zvoni po ceo dan na 45, pa se nekada i zbune pa zvone po tri puta za sat vremena). Ostali kasne po 5 do 10 minuta, i isto tako izlaze kad ko hoće. A ukupno 4 koleginice ne štrajkuju, tj. predale su zahtev da rade 45 minuta

Top