Home >> Штрајк >> Сутра без првих часова у преподневној и послеподневној смени

  • Форум
  • Коментари су искључени на Сутра без првих часова у преподневној и послеподневној смени
Сутра без првих часова у преподневној и послеподневној смени

У основним и средњим школама које су чланице четири репрезентативна синдиката образовања сутра неће бити одржани први часови у преподневној и послеподневној смени, што је акција упозорења просветних радника који су незадовољни повећањем плата од девет одсто.

Штрајк упозорења организоваће Унија синдиката просветних радника (УСПР), ГСПРС „Независност”, Синдикат образовања Србије и Синдикат радника у просвети Србије.

Председница УСПР Јасна Јанковић рекла је за агенцију Бета да су неколико месеци синдикати били укључени у преговоре са Владом у вези са платним разредима, али су преко медија чули да се та њихова „дугомесечна борба изјаловила”.

„Пошто ће Скупштина на седници која је јуче почела померити тај Закон о платним разредима за 1. јануар 2020. године, хоћемо да сигнализирамо посланицима да размисле још једном о томе”, појаснила је Јанковић.

Она је најавила да ће и 11. децембра бити скраћени часови на 30 минута, а испред Владе биће одржан протест просветних радника јер, како је навела, „са министрима су преговарали, па је Влада права адреса”.

Јанковић је напоменула да се акција незадовољних просветара претходних месеци звала „Правда изнад пара”, те да нису незадовољни повећањем зарада, већ што није испоштовано „праведно дељење буџетских средстава”.

„Сматрали смо да су платне групе и разреди једини модел по нашем мишљењу који је праведан и ми смо интензивно са Владом о томе разговарали, да се онима који су завршили факултете да на значају, а остави могућност онима који желе да напредују”, рекла је Јанковић.

Према њеним речима, то што су просветари добили секторско повећање од девет одсто није оно о чему су преговарали са Владом, већ су тражили „уједначавање степена стручности са зарадама”.

Она је додала да су просветни синдикати, када су чули да ће тај закон ступити на снагу 2020. године, писали министрима просвете, локалне управе и јавне самоуправе, Младену Шарчевићу и Бранку Ружићу, као и министру финансија Синиши Малом, премијерки Ани Брнабић и председнику Србије Александру Вучићу, али ниједан одговор нису добили.

У исто време Синдикат Слога саопштио је да је незадовољан повећањем плате од седам одсто за васпитаче предшколског образовања и позвао министра просвете, науке и технолошког развоја Младена Шарчевића да „испуни своје обећање и предшколско образовање врати у образовану делатност и у буџет Србије”.

„Крајње је време и да се високо образовани кадар предшколског образовања поштује и плати, а не да буде деградиран и понижен у односу на колеге из основних и средњих школа”, наводи се у саопштењу тог синдиката.

Извор: Политика

Top