Home >> Друштво,Култура,Реформа >> СУОЧАВАЊА: О захтеву за ревизију Дарвиновог учења

  • Коментари су искључени на СУОЧАВАЊА: О захтеву за ревизију Дарвиновог учења
СУОЧАВАЊА: О захтеву за ревизију Дарвиновог учења

Полемике око иницијативе групе интелектуалаца за ревизију Дарвиновог учења

Да ли је човека створио Бог или еволуција? Питање које је у Србији последњи пут било актуелно 2004. године, када је тадашња министарка просвете Љиљана Чолић захтевала ревизију Дарвинове теорије у нашем школству и да деца уче о постулатима креационизма.

Тада се „случај“ завршио оставком Чолићеве, а како ће сада проћи петиција 166 махом интелектуалаца који траже реформисање учења о постанку света, упућена Министарству просвете и парламенту, тек ће се видети. Саговорници „Новости“ о томе говоре из различитих углова.

* * * * * * * * * * * *

ДР РАДМИЛО РОНЧЕВИЋ, ИНИЦИЈАТОР ПЕТИЦИЈЕ:

Глобалисти лажу о Богу

– Кроз наставу биологије, теорија еволуције заузима све тврђе неодарвинистичке догматске ставове који не дозвољавају никакву сумњу, а ова теорија нема довољно научних доказа и базирана је искључиво на спекулацијама и лажима. Ова теорија нема никаквих доказа да је живот настао тако како тврде, већ је умногоме противна научном мишљењу.

Заправо се из једне спекулације рађа следећа и тако стижемо до амебе, од амебе до мајмуна, од мајмуна до човека. Потписници петиције да се ревидира учење о настанку света у школским уџбеницима, коју сам покренуо, међу којима су истакнута имена, нису тражили да се Дарвинова теорија избаци из школе, већ да се измени „њен догматски начин изучавања“.

Ђацима треба дати и аргументе који дарвинизму иду у прилог, али и оне друге, који га побијају, а којих је много више. Ово говорим са становишта науке, а не религије. Очекујем да се на нивоу државе оформи специјалан одбор стручњака, који ће разматрати све аргументе и одлучити шта деца треба да изучавају и како. У питању је важно државно и национално питање. Глобалисти и атеисти, који заузимају најутицајније позиције у данашњем свету, из личних и глобалистичких разлога, афирмишу теорију еволуције и финансирају промотере ове теорије.

* * * * * * * * *

ДР УРОШ САВКОВИЋ, ЕВОЛУЦИОНИ БИОЛОГ:

Еволуција је пуна доказа

Теорија еволуције није хипотеза, већ доказана научна теорија, емпиријски доказива, проверива и потврђена. Непрекидно се откривају нове ствари које се уклапају у теорију и све више је потврђују. Сматрам да су о овој области компетентни да говоре моје колеге еволуциони биолози.

Онима који оповргавају теорију еволуције недостаје елементарна логика. Зато сам сигуран да ће надлежне институције на петицију за ревизију изучавања теорије еволуције у нашем школском систему одговорити у складу са уставом секуларне државе, по ком се креационистички ставови не смеју уплитати у школство и науку. Питање вере и Бога је ненаучно, не може се доказати и потврдити. Дарвинова теорија и религија никако не смеју да буду у истом нивоу расправе, а то је стара креационистичка теза која је пре свега неуставна у секуларној држави. Верујем да ће Одбор за образовање одбацити такву петицију, мада морам признати да ме забрињава што је на његовом челу активни верник Муамер Зукорлић.

Надам се да ће у том телу бити људи који ће успети да оспоре ову скандалозну петицију. Доказаном научном теоријом и наставом еволуције не треба да се баве петиције или људи, ма колико звучних титула имали, ако нису стручњаци за конкретну област.

(Новости)

Top