Home >> Образовање,Реформа >> Судбина старих постидпломаца у рукама посланика

  • Коментари су искључени на Судбина старих постидпломаца у рукама посланика
Судбина старих постидпломаца у рукама посланика

Измене закона о високом образовању на дневном реду парламента највероватније у среду

Измене Закона о високом образовању највероватније ће бити на дневном реду Скупштине Србије наредне среде, а истог дана када се о том закону буде дискутовало у парламенту биће одржана и седница Одбора за образовање, сазнаје Данас.

Посланици би требало да прихвате предлог Владе Србије и Министарства просвете да се старим студентима основних студија продужи рок за дипломирање за две године, односно три студентима медицинских факултета. Међутим, још увек је неизвесно да ли ће амандманима продужење добити и стари студенти магистарских и докторских студија, као и прве генерације болоњаца, који су петицију са тим захтевом већ упутили члановима Одбора за образовање и Министарству просвете. Поједини посланици владајуће већине више пута су најављивали да не би требало правити разлику између старих студената основних студија и постдипломаца, те се очекује да и ова категорија академаца буде обухваћена законским изменама.

Болоњцима мале шансе

Што се тиче болоњаца, шанса да и они добију продужетак је мала, с обзиром да су на многим високошколским установама прве генерације искористиле законско право да им студије могу трајати двоструко дуже од броја година студијског програма и да су на сопствени захтев добили и додатну годину. Студенти високих школа имају седам година да дипломирају, а четворогодишњих основних девет. Они који у том року нису успели да заврше већ су се поново уписали на своје високе школе и факултете, положени испити су им признати, а неки су добили и додатне испите, уколико је у међувремену промењен студијски програм. Ако би посланици прихватили захтев да се сада рок продужава генерацијама које су касније уписане, то би значило дискриминацију према студентима који су у међувремену реуписани.

– На Економском факултету генерацији уписаној 2006. законски рок за дипломирање истекао је 2015, а они који нису окончали студије уписани су поново. Студијски програми су компатибилни, студентима су признати положени испити и нису добили додатне, тако да је код нас то само формализација постојећег стања. Сада на ред долази генерација уписана 2007. године – каже за Данас Бранислав Боричић, декан Економског факултета у Београду, напомињући су иста правила примењена и на неколико генерација мастер студија, те да би сада продужење рока за дипломирање само неким генерацијама било нелогично.

Студенти који су се обратили редакцији Данаса негодују што на појединим високошколским установама реупис доноси велики број додатних испита и нове финансијске намете, професори им одговарају да су од старта јасно знали правила студирања и законске рокове за дипломирање. Академци чак иду дотле да траже „рупе“ у прописима, тврдећи да није јасно прецизирано да ли установа може студенту на лични захтев продужити рок за дипломирање за годину дана само једном или више пута. Боричић каже да, када би друго тумачење било исправно, не би било краја продужецима.

Кадровска решења

Влада Србије изабрала је Мирјану Поповић за нову в.д. помоћнице министра просвете за правне послове, која је на том месту заменила Весну Лукић. Љубиша Антонијевић остаје помоћник за ученички и студентски стандард, док су из тог сектора измештене инвестиције којима ће убудуће руководити Споменка Симоновић. Влада је именовала и чланове Националног савета за науку, а за председника тог тела изабран је академик Зоран Поповић.

(Данас)

Top