Home >> Синдикат >> Суд пресудио: МПНТР годинама поткрада запослене у школама!
Суд пресудио: МПНТР годинама поткрада запослене у школама!

Министар позвао све синдикате на разговор по питању незаконито одузетих зарада запосленима

Наше колеге из Независног синдиката просветних радника Војводине (НСПРВ) већ дуже време инсистирају на отклањању неправилности приликом обрачуна накнада за годишње одморе запослених у просвети. Поред осталих активности, започели су и појединачне судске спорове.  

Ових дана, завршен је један такав судски спор. Суд је пресудио у корист запосленог и наложио једној основној школи да раднику исплати разлику од 2739 динара, као и судске и адвокатске трошкове у износу од 37800 динара, са затезном каматом.

Ко има времена, нека помножи ове бројке са 85000 (целих) запослених у основним и средњим школама у Србији и добиће два податка: износ украденог новца радницима у школама и штету коју би МПНТР морало да плати када би га тужили сви запослени!  


Душан Кокот (Независни синдикат просветних радника Војводине)

kokot„Министарство и медији су обавештени о епилогу судских спорова за неисплаћене накнаде зарада.Надлежни имају десет дана да са нама сачине план и прецизирају рокове исплате. У супротном, адвокати који ће зарадити озбиљне паре (опет из буџета) имаће разлога за славље.

Позивамо све колеге да прате ситуацију а адвокате из целе Србије (ако их познајте слободно их упутите) да наставе да се јављају како би покрили сваки град и општину у Србији и спремно дочекали евентуални изостанак договора.
Ствари су јасне, сада је одлука на њима а сви ми морамо схватити да у случају да договора не буде, МОРАМО тужити иначе ће се ова и сличне пљачке наставити и у будућности!“

За петак је заказан састанак око крађе у исплатама годишњег одмора. Сви синдикати учествују а неки су и писмено тражили састанак. Ваљда се плаше да просветни радници не сазнају истину тј. да знају ко је успео крађу да докаже. Не пребацујем, свако има право да ради како мисли да треба, АЛИ МЕНЕ БИ БИЛА СРАМОТА!“


Пресуда Основног суда у Зрењанину

pres


Писмо НСПРВ-а министру просвете

МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ
И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА
Београд, Немањина 22-26
Н/р г-дину Младену Шарчевићу, министру

Поштовани,

У више наврата добронамерно смо Вас упозоравали на потребу да се реши проблем закинутог дела накнаде за коришћење годишњег одмора запослених у делатности просвете за 2014. годину и да се сви запослени којима је незаконито умањен део ове накнаде обештете. При томе смо Вас такође упозоравали на могуће последице, не само у виду губљења ауторитета Министарства, већ и штете по државни буџет, као и на то да нећемо одустати од тога да сви запослени, без обзира да ли су чланови нашег синдиката, да ли су чланови других синдиката или синдикално неорганизовани буду обештећени и да им се исплати пун износ накнаде за коришћење годишњег одмора из 2014. године.

Како сте се оглушили на све досадашње наше иницијативе да се пронађе решење и изврши и ова исплата, били смо присиљени да се обратимо суду.

И управо прекјуче смо из суда у Зрењанину добили пресуду у којој се једна тужена школа обавезује да свом запосленом исплати износ нешто виши од 2.700,00 динара на име неправилно обрачунатог дела накнаде за коришћење годишњег одмора, као и законску затезну камату и уплати припадајуће доприносе, те да запосленој надокнади трошкове парничног поступка у износу од готово 38.000,00 динара.

Како смо, у складу са нашом досадашњом политиком, појединачно утуживали све случајеве за које смо водили спорове, сада када смо добили потврду да смо апсолутно у праву, једино што нам преостаје је да масовно тужимо све школе и да на тај начин запослени добију оно што им припада.

Напомињем да нам се ових дана јавио читав буљук адвоката који су понудили своје добре услуге, а због навођења претходне две цифре, свима је јасно и зашто.

Други начин је да се хитно састанемо и предупредимо ову неминовност и да Министарство обезбеди средства из државне касе за коју, како јуче рече одлазећи премијер да је (не)очекивано препуна, јер ће то сасвим сигурно бити по државни буџет јефтиније решење од онога уколико те исплате буду након и по судским пресудама.

У очекивању хитног позива и прихватања аргументације нашег Синдиката као предлагача, са жељом да се ипак нађе решење у социјалном дијалогу и преговорима у доброј вери, срдачан синдикални поздрав!

У сваком другом случају, поштовани министре, одговорност је на Вама и Влади Србије, а не треба да Вас подсећамо колико је важно чувати државни динар, а не бацати га на бесмислене спорове и сујету, а све из разлога што Влада и Ви не поштујете законе, које сте, на крају крајева, сами и донели.

С поштовањем,

Председник ИО НСПРВ
Ранко Хрњаз

Нови Сад, 19.05.2017.год.

One Comment

  1. Пунокрвни српски петао који прерано кукуриче каже:

    Пошто је Министарство закључило да су просветни радници кокошке и да немају петљу да ураде како уважени Душан каже неће се обазирати на пресуду.
    Ако стотинак просветара тужи то је плафон.
    Неодговорно је да Министарство исплаћује отето кокошкама. Можда петловима али кокошкама никако.

Top