Home >> Синдикат >> Студенти: Ништа се није догодило

Коментар ФБГ: Каква је ово идила која се догодила између ректора и студената? Зар је довољно да се извини онај који је позивао државу да на студенте навали „милом или силом“, па да све буде у реду? За вашу информацију: пре пет дана, председник Форума београдских гимназија потписао је петицију за смену ректора Бранка Ковачевића, због тога што овај није хтео да препозна један анархо-бунт, рефлектован из белог света, а који ће нас ускоро запљуснути у много већем, снажнијег и масовнијем облику, а везано за „побуну робља“ против корпоративне банкарске интернационале. Уместо тога, ректор Београдског универзитета  је у бунту студената препознао „шесетосму“, што је испод части сваког младог интелектуалца 21. века.

Један ректор не би смео да не препозна.

Док се трудимо да вам објаснимо, медији чине своје. Преносимо вам, из једног „утицајног“ дневног листа, мазалицу по којој се „ништа није догодило“: 

„Политика“: Прекинута блокада, ректор се извинио

Настава на Филозофском факултету требало би да данас буде нормализована, пленум тражи салу 101 за наставак студентске борбе против Болоње

Филозофски факултет у Београду је од јуче одблокиран и данас би требало да буде нормализована настава. Представници пленума су најавили да ће од руководства факултета тражити салу 101 за наставак студентске борбе и да ће захтевати да се преиспита цео Болоњски систем „како се не би сваке године долазило у исту ситуацију”.

Студенти су јуче, после неколико сати чекања, успели да разговарају и са ректором УБ Бранком Ковачевићем, који им се неколико пута извинио за све непријатности, објаснио да од почетка подржава њихове захтеве, али не и начин на који се тражи испуњење тих захтева, и обећао да ће им идуће недеље довести и министра просвете на разговор.

Највише приче током разговора представника пленума и управе Универзитета у Београду, који је на моменте био и у веома дрчном тону са студентске стране, потрошено је на примедбе због „медијске хајке која је кретала из Ректората” и непримерених изјава ректора „којег су медији погрешно цитирали”.

Студенти су тврдили да они нису политички опредељени, док су представници студентских парламената, функционери Демократске странке и Српског покрета обнове, замерили што је управа факултета новцем прикупљеним од школарина звала обезбеђење да их избаци из зграде и да није у реду да преко студентских џепова факултети надокнађују недостатак средстава које је држава као оснивач била дужна да им да.

Ректор је одговорио да блокада наставе и спавање на факултету није начин да се постигне циљ, да захтеви који се тичу измене закона ипак морају да иду „правним путем” и додао да не види разлике између њихових и захтева студентског парламента који је преговарао са Министарством просвете.

Проректори Невенка Жаркић Јоксимовић и Марко Иветић су подсетили на тешку ситуацију у друштву, на лоше материјално стање појединих факултета који немају да плате рачуне за грејање и струју и истакли да високо образовање јесте бесплатно за највећи број младих уколико се потруде и учењем уђу у буџетску групу.

А пре састанка са руководством УБ, на Платоу испред Филозофског факултета одржан је „контрамитинг” студената који су се противили блокади факултета.

„Излазите напоље”, „Ево вам га пленум, сад можемо да гласамо”, узвикивало је стотинак студената који су махали индексима у правцу факултета, испред чијих врата се скупила група од двадесетак студената који блокирају факултет.

– Хајде да играмо фудбал – добацио је неко када се на платоу нашла и фудбалска лопта.

– Нема вас довољно – у хору су повикали студенти с другог краја платоа.

Опште одушевљење изазвало је појављивање професора Милоша Антоновића на прозору факултета, на шта су се чули повици „дајте маказе”, алудирајући на дугачку браду професора који је у јавности постао познат после снимка на Јутјубу, када је покушао да пробије студентску блокаду и одржи предавање.

Међу студенте се прошетала и декан др Весна Димитријевић, која је рекла да ће Савет факултета од понедељка одлучивати о захтеву студената пленума да им се омогући коришћење једне просторије у тој установи за самоорганизовање.

„С обзиром на негативно мишљење које је Савет пре неколико дана дао о пленуму, сумњам да ће им коришћење те просторије бити омогућено”, рекла је декан.

„Нисте остварили ниједан захтев, произвели сте подељеност међу студентима и зато вас и позивамо да прекинете протест”, поручио је окупљенима представник студената тог факултета који се противе блокади Немања Девић.

Миљана, студенткиња друге године, рекла је новинарима да је присуствовала седници пленума на којој је било 56 гласова за прекид блокада, а 12 за наставак и додала да овим није ништа постигнуто осим што је деградиран пленум. Њен колега с године, Никола је рекао да је цела година доведена у питање и да је смешно што на пленуму може да гласа буквално било која особа с улице, чак и ако није студент.

Раније у току дана, Министарство просвете и спорта, као и Универзитет у Београду, најоштрије су осудили „упад у Ректорат и насилничко понашање особа које су том приликом физички повредиле Марјана Николића, менаџера за односе с јавношћу Универзитета”, уз јасан став да све проблеме треба решавати аргументима, а не силом.

Сандра Гуцијан

објављено: 11.11.2011.

Top