Home >> Друштво >> Студенти не виде будућност у Србији

Студенти не виде будућност у Србији

На предавању студентима Географског факултета министарка Славица Ђукић Дејановић је истакла да о исељавању највише размишљају студенти медицине и информационих технологија, а посматрано по регионима, млади из јужне и источне Србије.

Србију је, према званичним подацима, напустило 150.000 младих особа у периоду између 2002 и 2011. године, а стручњаци који проучавају миграције с правом страхују да је број младих исељеника много већи. Посебно забрињава чињеница да је просечна старост емиграната – 28,7 година, као и да је свака пета млада особа високообразована. Истраживање Министарства за демографију и популациону политику, које је урађено на узорку од 11.013 студената државних и приватних факултета у Србији, даје нове поводе за забринутост јер трећина њих планира да емигрира чим дипломира. Осим тога, сваки четврти академац изјављује да ће да се исели „без обзира на то шта се деси у Србији”. Њихов одлазак трајно ће променити број и старосну структуру нашег становништва, које у овом моменту спада у осам најстаријих народа на европском континенту.

Ово су само неки од упозоравајућих података које је студентима Географског факултета у Београду изнела Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику. Истичући да нико са сигурношћу не може да каже колико се особа иселило из Србије у претходне три деценије, она је закључила да су некада из земље одлазили печалбари „трбухом за крухом”, а данас одлазе младе жене у репродуктивном периоду.

– Податак да се сваке године у Србији рађа хиљаду првих беба мање него претходне године сведочи о великом исељавању младих жена. У овој генерацији, девојке чине већину академаца – у школску 2016/2017. годину уписано су 148.902 девојке и 115.206 младића. И у нашем истраживању, које смо урадили у сарадњи са Министарством просвете и Републичким заводом за статистику, девојке су чиниле чак 65 одсто испитаника. Због тога обесхрабрује податак да је трећина академаца одговорила да планира да се исели када дипломира, а у тој одлуци их подржава 90 одсто родитеља. Говор бројки и слова сведочи да од 11.013 студената – 3.489 њих планира да се исели, 2.807 намерава да се пресели из свог места, а свега 4.472 желе да остану у свом родном граду – рекла је министарка Ђукић Дејановић.

Резултати овог истраживања такође су показали да о емиграцији највише размишљају студенти медицине и информатичких технологија, а најмање студенти друштвено-хуманистичких наука. Посматрано по регионима, највећу мотивацију за одлазак имају млади из региона јужне и источне Србије.

– Када смо студенте питали због чега желе да се иселе из земље, трећина је одговорила „због немогућности да нађем посао у струци”, сваки пети је рекао „због слабо плаћеног посла у струци”, а додатна петина је одговорила да је у питању лош животни стандард у Србији. Највише академаца размишља о одласку у Немачку, сваки десети планира да се исели у САД или у Швајцарску, осам одсто њих своју будућност види у Аустрији. Посебно онеспокојава чињеница да половина академаца не планира да се икада врати у Србију, петина каже да ће у иностранству остати док не обезбеде новац за покретање сопственог посла у земљи, док 13 процената академаца изјављује да не намерава да се врати све док економска ситуација у Србији не буде стабилна.

У жељи да студентима омогући стицање што више практичног знања, др Славица Ђукић Дејановић потписала је са деканом Географског факултета Споразум о научностручној и пословној сарадњи. Истичући да се њен кабинет ослања на закључке и предлоге стручњака, министарка је рекла да ће Географски факултет бити носилац квалитативних истраживања, имајући у виду да доста статистичких података потврђује став Владе РС да један од њених приоритета буде рад на популационој политици и демографским питањима. „Резултати истраживања биће преточени у препоруке Влади Србије како да дођемо до јединица локалне самоуправе у којима живе млади који планирају формирање или проширивање породица и како да их у томе стимулишемо”, рекла је Ђукић Дејановић након потписивања споразума.

Декан Географског факултета Дејан Филиповић захвалио је министарки и Влади Србије што су препознали факултет као важног партнера за реализацију истраживања у области демографије и популационе политике. Он је рекао да овај споразум омогућава да факултет своје капацитете и кадрове стави на располагање кабинету у смислу проналажења најбољих решења у области демографије и популационе политике.

Извор: Политика

Top