Home >> Синдикат >> Студенти не одустају: Ноћ под ведрим небом

  • Форум
  • Коментари су искључени на Студенти не одустају: Ноћ под ведрим небом

Двадесетак студената Факултета примењених уметности још су испред Министарства просвете и науке, где су отпочели штрајк глађу, иако су током дана њихови представници давали опречне информације о могућем прекиду или о премештању штрајка на њихов факултет.
Представник студената у штрајку Милош Кувекаловић рекао је Танјугу да штрајкачи нису задовољни данашњим међусобним оптужбама на релацији Министарство-Факутлет и сваљивањем кривице са једних на друге.

„Факултет каже да је криво министарство, министар упозорава факултет да је у обавези да обезбеди наставу, али наш проблем није решен – школарине на које имамо право нису уплаћене“, рекао је Кувекаловић и објаснио да су студенти због тога одлучили да не прекидају штрајк и да не прелазе на другу локацију.

Он је истакао да ће студенти ноћ провести испред седишта Министарства просвете у Немањиној улици и да ће ту, како каже, остати док проблем не буде решен.
Њихов главни захтев је уплата школарина за 109 студената који имају 60 бодова и треба да буду ослобођени плаћања у целости. Такође траже и да 13 академаца који имају 48 до 69 бодова плати половину школарине.

Раније данас, овим поводом огласио се министар просвете и науке Жарко Обрадовић, сматрајући да су студенти у праву. „Студенти су управу у вези са захтевом за решавање њиховог статуса на факултету и не могу бити жртве односа на факултету“, оценио је Обрадовић, а преноси у саопштењу ресорно министарство.
Како је навео, управа факултета је у обавези да на основу Закона о високом образовању студентима обезбеди да похађају наставу. Он је најавио да ће у суботу, 28. априла, бити одржан заједнички састанак представника Министарства, управе факултета и студената.

На састанку, како каже, биће јасно утврђено колико држава издваја за факултете, колико имају наставника, ненаставног особља и шта су стварне потребе факултета за одржавање наставе, а с обзиром на то да се плате обезбеђују редовно.

Он је најавио посебан протокол којим ће се регулисати начин преноса финансијских средстава за рад факултета са јасно утврђеним роковима, а што мора потврдити и Влада Републике Србије, чиме ће бити отклоњене све препреке да студенти полажу испите у јунском испитном року.
Раније данас заседао је Савет Факултета примењених уметности и само потврдио ранију одлуку да не упише студенте док ресорно министарство не уплати новац.

Top