Home >> Образовање,Синдикат >> Стручно усавршавање наставника: 1.800 секунди годишње!!

 

Солидарна помоћ

 

Један од „резултата“ састанка у Секретаријату за образовање и дечију заштиту Београда су неки подаци које смо добили. Они се односе на исплате  солидарне помоћи у основним и средњим школама Београда, у периоду 2008 – 2012. година, и на исплате за стручно усавршавање наставника у 2011. и 2012. години.

Када је у питању солидарна помоћ, бројка од 264.972.427 динара не улива нам неповерење. Ваљда је толико тога било, па немамо разлога за преурањен и непромишљен коментар.

 

Стручно усавршавање

 

Међутим, када је у питању стручно усавршавање наставника, тј. финансирање семинара у прошлој години, ситуација је катастрофална. Теза ФБГ-а (од пре више година, када је у закон увођено стручно усавршавање) да ћемо сви једнога дана бити за отказ јер нећемо имати потребан законски број бодова, најбоље се потврђује увидом у ову табелу стручног усавршавања.

У 2012. години Београд је за стручно усавршавање издвојио 2.474.606,06 динара! ЦЕЛА ДВА ИПО МИЛИОНА!! Када поделите са 23.000 запослених у београдским школама, добијете резултат: сваки наставник је прошле године у просеку усавршаван са 108 динара! За те новце се, на бувљаку за стручно усавршавање, може добити највише 0,54 сати! Да, да, то у разломцима представља око пола једног сата, тј, у минутима – око 30, илити 1.800 секунди семинара годишње!!

 

Поразни резултати

 

Ове бројке сигурно не одсликавају реално стање, јер многи наставници усавршавање плаћају сами, велики број семинара је одржан а није још плаћен, неки семинари су бесплатни, и т.д. Међутим, уколико и утростручимо ове резултате, они и даље могу бити само поразни.

 

Спецификум Треће гимназије, и последице

 

Још неки подаци у овој табели упадају у очи: Од укупне суме, многе школе нису добиле ни једног јединог динара, али је зато Трећа београдска гимназија добила петину од укупног износа, чак 438.046, 48 динара! Да ли је ово грешка, шта су то колеге у Трећој усавршавале, питаћемо па ћемо вам откуцати. Када би ова бројка, везана за Трећу, и била тачна, то би значило да су се професори треће, којих има 90, усавршавали у просеку 24 сата, што би био пун погодак! Па управо толико је и потребно сваком наставнику у току једне године! Браво!

Само, то значи да, када би се исти аршин применио на цео Београд, да је за стручно усавршавање свих наставника у Београду потребно издвојити

 

111.945.089 динара,  или

 

СТОЈЕДАНАЕСТМИЛИОНАДЕВЕТСТОЧЕТРДЕСЕТПЕТХИЉАДА

ОСАМДЕСЕТДЕВЕТДИНАРА,

 

…а не два ипо.

 

НАПОМЕНА: Обратите пажњу на чињеницу да су горње бројке исказане у динарима, а не у еврима. Ако 111 милиона динара преведемо у евриће, то му дође cca милионче.

Па зар не вредимо толико? Не, наравно да не вредимо. Не вредимо јер се ништа не улаже у нас. Али вредели бисмо када би се у нас улагало милионче годишње. За Београд. Или 3,5 милиончета. За целу Србију.

2Comments

  1. гром каже:

    A тек како је унутра!?
    Али раја пристаје! па и некак јој је!
    Удворички љутљива ништа сем презира и не заслужује! а тек усавршавање!

  2. Jelena каже:

    Mogu li kolege iz treće i da nam objasne kako se dolazi do tog novca?

Top