Home >> Образовање,Упис >> Строго поверљиви матурски тестови

matura

 

Мере безбедности у Заводу за вредновање квалитета образовања на највишем нивоу. Сваки улазак контролисан, нико не зна сва питања. Камера свуда

 

(„Новости“)

ПРИПРЕМЕ тестова за малу матуру увелико су почеле, а безбедност је у Заводу за вредновање квалитета образовања и васпитања, где се питања припремају, већ подигнута на највиши ниво. Од ове године уведен је додатни систем провере, повећан број камера за видео-надзор, а сваки улазак у Центар за испите и штампарију строго је контролисан.

Др Бранислав Ранђеловић, који је однедавно вршилац дужности директора Завода, каже, за „Новости“, да су сада предузете све мере како би завршни испит протекао без неправилности. У последњих пет година два пута је „проваљиван“ матурски тест. Први пут кривци нису пронађени, а други пут, у афери „брусхалтер“, нађен је и кажњен кривац.

– Према налогу из Министарства просвете, покренули смо 28. марта посебну процедуру која се примењује на поверљиве послове. Имамо нови систем евиденције и надзора, а од ове године под специјалном контролом приступа је не само штампарија, већ и читав Центар за испите – објашњава Ранђеловић. – У Заводу су тренутно преводиоци на језике мањина.

 

ПОЛИЦИЈСКА ПРАТЊА

Сви тестови биће готови током маја, а првих дана јуна, под полицијском пратњом, послаћемо их у штампарију. Код нас ће се штампати тестови за слепе, слабовиде, националне мањине и други тестови који иду у малим тиражима. Сви ће бити транспортовани у сигурносним кесама и под полицијском пратњом – објашњава Славица Пешић, помоћница директора Завода.

 

Тестови ће бити штампани на српском и шест мањинских језика – мађарском, албанском, словачком, русинском, румунском и хрватском. Осим на мањинским језицима, штампају се посебни тестови за ђаке који су раније завршили осми разред, али нису полагали матуру, као и за слепе, на Брајевом писму. У целој Србији има и око 50 слабовидих ученика, за које Завод припрема тестове посебне са увећаним словима.

– Укупно припремамо 40 варијанти тестова за завршни испит – објашњава Драгана Станојевић, руководилац Центра за испите у Заводу. – Ове године нема новина у самим тестовима. И даље ће сваки тест имати 20 задатака, од чега ће 40 до 50 одсто бити на основном нивоу, а остали на средњем и напредном. Тимови наставника припремају велики број задатака, од којих ће бити направљен коначан избор. За математику, рецимо, шест наставника припремило је 700 задатака од којих ће бити изабрани они који ће се наћи на тесту.

На комбинованом тесту, додаје, пет питања биће из биологије, по четири из историје, географије и физике и три из хемије.

Једина новина ове године биће праг знања, тј. минимум од 50 бодова за упис у четворогодишње школе. Према речима Драгане Станојевић, то је лако достижно, јер је довољно да, на пример, ђак са просеком 3,5 у вишим разредима, на сва три теста освоји укупно један бод.

 

 

Top