Home >> ПКУ,Синдикат,Штрајк >> Штрајк у школама

Штрајк у школама

Споразум од пре две године још није испуњен 

Данас се спроводи штрајк упозорења у многим школама Србије

По подацима Уније синдиката просветних радника Србије, штрајк је спроведен у 512 њихових основних и средњих школа, од укупно 736 чланица.

Синдикат образовања Србије дао је информацију да су њихов штрајк подржали запослени у 437 образовних установа коју су чланови  (од 672 школе).

Синдикат радника у просвети Србије.објавио је да су у његовом штрајку учествовали просветари у 278 школа (од око 600). 

Ово су подаци синдиката за преподневну смену, док у Министарству просвете кажу да је у штрајку упозорења учествовало 133 средње и 312 основних школа, што је петина од укупног броја образовних установа у Србији. На овако драстичну разлику у подацима не утиче само то што једни покушавају да повећају, а други да умање број школа у штрајку већ и што у неким образовним установама постоје два или чак три синдиката, па је свако бројао своје чланство.

Данашњим протестом просветари су обележили две године од почетка највећег штрајка у историји српског образовања. Он је завршен потписивањем споразумом са владом, а који до данас није испуњен, што је један од кључних штрајкачких захтева.

Повишица

Према писању медија, запослени у основним и средњим школама и домовима ученика требало би да добију повишицу од 6,5 одсто, пет одсто следи истраживачима, а три одсто високом образовању и студентском стандарду. По свој прилици радници у предшколским установама ће бити заобиђени, а такве најаве већ стижу из Војводине. Зараде запослених у предшколству се не исплаћују из републичког већ из буџета локалних самоуправа.

ФБГ

Top