Home >> Синдикат,Штрајк >> ШТРАЈК У ШКОЛАМА: Без часова 31. марта
ШТРАЈК У ШКОЛАМА: Без часова 31. марта

Унија синдиката просветних радника најавила једнодневни штрајк упозорења због неиспуњених захтева

Унија синдиката просветних радника најавила је за 31. март штрајк у школама које су чланице овог синдиката. Тог дана просветари, чланови Уније, неће држати часове. Разлог за једнодневни штрајк упозорења је то што држава није испунила све одредбе споразума потписаног са просветним синдикатима још 2015. године, када су окончали петомесечни штрајк.

Њихови захтеви тичу се побољшања материјалног положаја просветних радника, и то увођењем платних разреда, као и исплатом једнократне помоћи и годишњих награда.

Јасна Јанковић, председница Уније, каже да им друго средство борбе осим заустављања наставе није преостало.

– Две године боримо се за остваривање Споразума о решавању спорних питања, који је потписан априла 2015. Имали смо законске штрајкове и изласке на улицу – каже Јасна Јанковић.

Преостала три репрезентативна синдиката нису се још изјаснила о најављеном штрајку, али на претходном, прошле недеље, нису учествовали.

Забрањена обустава наставе

Из Министарства просвете, међутим, поручују да је, према Закону о штрајку, у школама забрањена обустава наставе, па би зато наставници који крше Закон могли сносити последице. Додају и да су синдикате већ упозорили да треба да обавесте чланство о томе да обустава наставе није у складу са законом.

(Новости)

One Comment

  1. Božović Vladan каже:

    Za vašu informaciju, Unija je izdala saopštenje, da je obustava nastave, ipak po zakonu, jer je međunarodno pravo, iznad nacionalnih zakonodavstava, sa čime se apsolutno slažem. Dakle, obustava nastave je apsolutno legitimna.
    Ako Brajković ne proglasi obustavu nastave 31. marta, samoinicijativno ću se pridružiti Uniji, i tog dana neću držati časove.

Top