Home >> ПКУ,Синдикат,Штрајк >> Штрајк се одлаже – време је за преговоре

 

„РТВ“:

БЕОГРАД –

Синдикат радника у просвети Србије (СРПС) неће 2. септембра ступити у раније најављени штрајк, али је од новог министра просвете затражио да се настави започети дијалог о измени уредбе о коефицијентима, којом су плате спремачица и наставника у основним и средњим школама доведене у однос један према два.

 

 

Генерални секретар тог синдиката Хаџи Здравко Ковач изјавио је на конференцији за новинаре да се од штрајка привремено одустаје и да ће то питање поново бити разматрано у децембру, будући да је доскорашњи министар просвете Жарко Обрадовић формирао комисију која се бави овим питањем и да се од новог министра очекује да настави да се тиме бави.

Ковач је објаснио да СРПС од Владе Србије очекује да у наредне три године однос најнижих плата у просвети и плата предавача са пуним фондом часова буде доведен у однос један према три.

„Плата за најједноставнији рад у просвети мора бити минималац, а однос у основним средњим школама мора бити један према три, а на универзитету један према пет“, прецизирао је Ковач.

На конференцији за новинаре организованој после састанка руководстава неколико синдикалних организација у просвети указано је на још неке горуће проблеме у тој друштвеној сфери, пре свега проблем нерационалне мреже школа, непостојање социјалног програма у просвети и самовољу директора школа.

Ковач је рекао да је у контакту са бившим министром финансија Млађаном Динкићем добијена порука да социјалног програма за просвету не може бити док се не стабилизују финансије у држави.

Према његовим речима, социјалном програму би, чак и да има новца, морало претходити решавање питања својине и децентрализације школских финансија како би се направила рационална мрежа школа.

Представник Форума средњих стручнх школа Милорад Антић упозорио је на проблем мањка ђака на дефицитарним занимањима у стручним школама, због чега ће Србија, како је предвидео, бити принуђена да ускоро увози мајсторе. На нека од занимања, како је рекао, није уписан ниједан ученик, због чега су неке школе пред затварањем, а велики број наставника остаће без посла.

Антић је прецизирао да у предстојећој школској години неће бити формирано око 130 одељења, јер је минималан број за функционисање одељења петнаест.

Миодраг Сокић из Форума београдских гимназија упозорио је на проблем самовоље директора и примања професора на одређено време са малим фондом часова, чиме се просветни радници који имају смањен фонд онемогућују да ангажовањем у другој школи остваре пуни број часова, а тиме и пуну плату.

Према његовим речима, директори користе хаос око мале матуре да би запослили своје људе, а синдикат ће у најдрастичнијим примерима тражити реакцију Школске управе и Министарства рада.

 

One Comment

  1. Profan каже:

    Nastavnici u Srbiji imaju najnize plate u odnosu na sve zemlje regiona. Sramota gde nas je gurnula drzava!

Top