Home >> Штрајк >> Штрајк се наставља

Штрајк се наставља

Прва недеља штрајка није донела веће промене у погледу захтева просветних радника и синдиката, који захтевају да сви запослени у просвети са седмим степеном стручне спреме буду премештени у девету платну групу. Због тога се штрајк наставља и наредне седмице.

Упркос штрајку у великом броју београдских и српских школа (претходне недеље у штрајку је било око 1000 школа), надлежна министарства нису имала разумевања за захтеве просветних радника. Последњи предлог који је стигао из Немањине 11 подразумева да део наставника буде премештен у девету платну групу попут одељењских старешина и наставника који раде у отежаним условима, међутим, овакав предлог је за све синдикате био неприхватљив. С обзиром да није пронађено решење, нова рунда преговора заказана је за 4. октобар пошто Међународни монетарни фонд заврши разговоре са Владом Републике Србије и како стоје ствари судбина просветних радника је по ко зна који пут у рукама ММФ-а. У међувремену штрајк се наставља.

Број школа Форума београдских гимназија у којима се реализује штрајк је задовољавајући. На 30 минута звони у Седмој, Осмој, Тринаестој београдској гимназији, Спортској гимназији, Гимназији у Лазаревцу. У осталим гимназијама, са изузетком Прве, Дванаесте и Математичке, штрајкује већи или мањи број колега изласком са часа након 30 минута. У Првој, Дванаестој и Математичкој гимназији се не штрајкује.

Форум београдских гимназија ће у наредном периоду анализирати рад синдикалних организација у гимназијама које не учествују у штрајку и предложити одређене кораке у циљу смене одговорних.

Top