Home >> Синдикат,Штрајк >> Штрајк просветара спао на један синдикат

Штрајк просветара спао на један синдикат

Чланови Уније синдиката просветних радника Србије сутра неће држати часове. Челници остала три репрезентативна синдиката од министра просвете добили обећање да ће плате до краја године бити повећане за 15 одсто

Наставници и учитељи, чланови Уније синдиката просветних радника Србије (УСПРС), обуставиће сутра наставу у школама, два дана пред изборе. Штрајк ће бити порука новом председнику државе и влади да просвета мора бити њен приоритет, и то не само декларативно, најављује за наш лист Јасна Јанковић, председница УСПРС-а. Колеге из остала три репрезентативна синдиката просветара неће се придружити протесту. Нису ни позвани да се прикључе, потврдили су „Политици”.

– Нисмо их лично позивали, нити је то пресудно. Знају они да Споразум синдиката и просветне власти којим је окончан шестомесечни штрајк 2015. није испуњен и да због тога протестујемо. Срамотно је да се неко ко је потписао тај документ прави да га нема, мислим на институције, не на појединце – негодује Јанковићева.

Споразум око кога се врте штрајкачки захтеви Уније фактички Јанковићева није потписала, али се за њега бори као да јесте. У име УСПРС-а парафирао га је Милан Јевтић, тадашњи потпредседник тог синдиката. Исти документ није потписао ни садашњи министар просвете Младен Шарчевић, него његов претходник Срђан Вербић. У име Синдиката образовања Србије (СОС) потписник је Радомир Шојановић, а не Валентина Илић, садашња председница тог синдиката. Једино су Слободан Брајковић и Томислав Живановић, челници Синдиката радника у просвети Србије (СРПС) и Гранског синдиката просветних радника Србије „Независност” (ГСПРС), потписали споразум од кога, изгледа, само Унија не одустаје.

Представници остала три синдиката у просвети кренули су другим путем. На састанку са министром просвете пре три дана усагласили су се да се ургентно мора решити проблем благајника, административних радника, курира, домара, куварица запослених у школама, јер њихова примања, после повећања од шест одсто, остала су испод минималца.

– Указујући на овај проблем организовали смо трибину, што нас је довело на састанак са министром 27. марта. Дан касније, министар је директоре школа обавестио да смо постигли договор о побољшању материјалног положаја ненаставног особља. Препорука је да установе изврше прерасподелу сопствених прихода ненаставном особљу у складу са чланом 28. Посебног колективног уговора (ПКУ) за запослене, како пише у допису. Ипак, забуну је изазвала одредница „ненаставном”, јер су се у њој препознали многи секретари, педагози, психолози, иако се на њих не односи – објашњава Валентина Илић, председница СОС-а.

Да би се прецизирало шта значи „ненаставно” особље из дописа, али и како да запосленима са примањима испод минималца зараде појачају школе које немају сопствене приходе, синдикати су се и јуче обратили министру. Одговорено им је, уверавају, да ће министарство наћи решење да се месечни доходак тих људи повећа.  

– Унија се залаже за закон о платним разредима, као и три остала синдиката. Али, док то не заживи, тражили смо да се просветним радницима плате повећају за 15 одсто, јер је просек примања у просвети сада десет одсто нижи од републичког. Министар је то прихватио. Плате ће у јуну бити увећане 7,5 одсто, а у четвртом кварталу ове године за још толико. То је трајније решење које ће омогућити да запослени добијају плату већу за по пет, шест хиљада динара, до уједначавања коефицијената – појашњава Илићева.

Наглашава да је њој несхватљиво зашто се Унија грчевито држи Споразума о мирном решавању спорова, потписаног пре ПКУ који је правни акт јачи од споразума.

– Цитирам члан два споразума, који стално напомињу: „Влада се обавезује да ће у току 2015. године, запосленима у основним и средњим школама и домовима ученика исплатити награду утврђену чланом 32. ПКУ, да ће исплатити помоћ у износу до висине плате запослених.” То може да буде и један динар. Даље пише, „преговори о висини и динамици исплате отпочеће до првој јуна 2015.”, а у новембру те године добили смо помоћ од 7.000 динара, и то не само запослени у школама и домовима ученика него и у предшколским установама.

Уместо инсистирања на споразуму, било би боље да су се позвали на члан 32. ПКУ где се каже да сваком запосленом следује новогодишња награда у једнаком износу – закључује председница СОС-а.  

Штрајк штрајкаче може да кошта

Представницима три репрезентативна синдиката у просвети није јасно зашто се Унија, која је најавила штрајк као крајњи вид борбе, одлучила за једнодневну обуставу рада, а да у томе не учествују сви синдикати са планом надокнаде наставе, као што је до сада било.

– Имамо право на штрајк, али смо у обавези да обезбедимо минимум процеса рада, значи скраћене часове. Не желим да политизујем наш синдикални рад и зато ми није јасно зашто Унија штрајк није организовала после избора – каже Валентина Илић у име СОС-а.

Готово истим речима и председник СРПС-а Слободан Брајковић објашњава да политици није место у образовању.

– Енергију чувамо за почетак следеће школске године, кад почињу и преговори о озбиљном повећању плата. Ако тада не буде прихватљивог решења, биће нашег штрајка. Нећемо да учествујемо у протесту у коме се крши закон, где лепо пише да све осим права на зараду припада запосленом који штрајкује – став је Томислава Живановића, председника ГСПРС „Независност”.

Напомена да штрајк штрајкаче може „коштати”, у Унији, изгледа, изазива још већи револт.

– Зашто да не штрајкујемо 31. марта? У овој земљи где се неки избори одржавају сваке године треба да темпирамо кад коме одговара да буде штрајк? Не бавимо се ми политиком, него образовањем. Већ 18 година штрајкујемо, за време сваког министра просвете, зашто би актуелни био изузетак – напомиње Јасна Јанковић, председница УСПРС-а. 

(Политика)

Top