Home >> Синдикат,Штрајк >> Штрајк просветара 17. марта?
Штрајк просветара 17. марта?

Синдикати не одустају од исплате једнократне помоћи и награда

Уколико Влада Србије у року до шест дана не одговори на захтев синдиката образовања, Унија синдиката просветних радника најављује протестно окупљање 17. марта, сазнаје „Данас“.

Они траже да се запосленима у просвети исплате заостале Светосавске награде и једнократна помоћ од уштеда од рационализације. Тог дана чланови Уније обележиће две године од великог протеста испред зграде Министарства просвете, који је остао упамћен по поливању водом тадашњег министра Срђана Вербића. Председница Уније Јасна Јанковић каже да ће Главни одбор тог синдиката одлучивати о модалитету штрајка, али тек након што истекне рок који су дали држави.

С друге стране, председник ГСПРС „Независност“ Томислав Живановић сматра да је две недеље реалан рок у којем Влада треба да се изјасни о захтевима просветара, а да ће се након тога одлучивати о даљим корацима. Засад нема најава заједничког наступа сва четири репрезентативна синдиката образовања, иако сви поручују да су спремни за договор.

Јанковићева наводи да је збрињавањем технолошких вишкова у последње две године уштеђено више од две милијарде динара и да би тај новац требало исплатити свим запосленим у основним, средњим школама и домовима ученика кроз једнократну помоћ. Унија је, додаје, израчунала да би сваком раднику следовало по 15.000 динара, односно по 10.000, ако се буде морао плаћати порез. Запослени у образовању траже и исплату заосталих Светосавских награда за 2015, 2016. и 2017. годину, што би збирно износило 15.000 динара.

Томислав Живановић каже да је „Министарство потрошило новац од уштеда на неке друге ствари“, али да се „држава мора натерати да поштује оно што је обећала“, алудирајући на потписани споразум о решавању спорних питања након вишемесечног штрајка просветних радника.

Представници сва четири синдиката образовања састали су се са министрима просвете и државне управе и локалне самоуправе Младеном Шарчевићем и Аном Брнабић, али конкретног договора није било. Министарство просвете је саопштило да су представници синдиката упознати са припремама за доношење закона о систему плата запослених у јавном сектору. Брнабићева је истакла да тај закон подразумева нови начин обрачуна плата на основу радног учинка, док је Шарчевић казао да ће у одређивању критеријума радног учинка за запослене у просвети учествовати Министарство просвете, али и синдикати.

Како се наводи у саопштењу, закон би требало да буде усвојен до краја јула, а план је да почне да се примењује 1. јануара 2018.

(Данас)

2Comments

  1. Bane каже:

    Bez saradnje i zajedničkog nastupa svih sindikata prosvetni radnici će da sačekaju decembar za neko sitno povećanje plata

  2. Božović Vladan каже:

    Unija je već proglasila štrajk upozorenja 17. marta. Neznam šta se čeka, ali vidim znak pitanja u naslovu.

Top