Home >> ПКУ,Синдикат,Штрајк >> Штрајк: Преговори? Не верујемо!

 

Коментар ФБГ: Тачно је да су се данас сви синдикати и министар сложили да буду опрезни у давању изјава, јер су договорили сутрашњи (у петак – дан-за-дан) разговор са министром финансија.  Из тог разлога, представници синдиката нису давали изјаве о ономе што је данас било на столу. Коректно од стране свих синдиката, али према коме? Према другој страни? А друга страна нас медијски блокира када је у питању обавештавање нације о штрајку професора! Три четвртине школа је у штрајку, а тога нема у вестима на РТС-у, на Б92, на Пинку, на Студију Б?! Како је то могуће? Толико брине друга страна о нашој деци – на такав начин? Зато има Кристијана Голубовића и елементарних непогода у Америци! Још један доказ да је у Србији просвета сведена на ниво који је испод криминалних, метеоролошких и комуналних проблема:

 

И због свега тога, не верујемо!

 

„Бета“:

Министар просвете Срђан Вербић је после данашњег састанка са представницима четири репрезентативна синдиката просвете, који штрајкују скраћењем часова, рекао да постоји напредак у договору о уређењу платних разреда у јавном сектору.

“Имамо боље разумевање онога што би требало да постигнемо, оптимистичнији смо у погледу остварљивости платних разреда на фер и правичан начин”, рекао је Вербић.

Министар је најавио да ће у петак, 21. новембра о уређењу платних разреда у јавном сектору он и представници синдиката разговарати и са министром финансија Душаном Вујовићем.

“На данашњем састанку са представницима синдиката разговарали смо и о њиховом захтеву да буду изузети од смањења плата у јавном сектору, али су нам ставови и даље дијаметрално супротни”, рекао је Вербић.

Најавио је да би следеће недеље требало да почну разговори са синдикатима о колективном уговору, чиме би био испуњен један од њихових захтева.

Представници синдиката биће укључени и у рад на изменама Закона о основама система образовања и васпитања, рекао је Вербић.

Према подацима Министарства просвете, у поподневној смени 37 одсто основних и средњих школа штрајковало је скраћењем часова на 30 минута.

“Нисам задовољан тиме што уопште разговарамо о оваквим процентима. Све док је и једна школа у штрајку, ми имамо проблем”, рекао је Вербић.

Представници синдиката нису давали изјаве после састанка са Вербићем.

2Comments

  1. stanislav каже:

    Sram nas bilo prosvetari što učite našu decu da budu pismeni, kad imaju Pink i Grand da uživaju do mile volje…

  2. Драган каже:

    То је очекивано. Свако са мало дужим радним стажом у образовању зна да није битан квалитет рада већ да нема таласања и непријатних вести које би узнемириле јавност.
    Постојеће јединство синдиката би се могло искористити да се напише бела књига о томе где су проћердане паре (EIS, непродуктивна стручна усавршавања и слично), какав је квалитет наставе и, најважније, процена утицаја постојећег система образовања на живот грађана у наредним деценијама.

Top