Home >> Синдикат >> ПОЛИЦИЈО СРПСКА, ПРВИ ПУТ СМО УЗ ВАС!

Коментар ФБГ:

Ђилас грми: „Ово је угрожавање нормалног живота Београђана“;

Дачић басира: „Ко неће да ради – нек тражи посао!“

Два најутицајнија политичара овим речима су хтели да нам пренесу поруке да сви имамо нормалне животе и да сви имамо посао, да нам је све потаман. Па се нашла нека фукара која нам ремети нашу идилу.

Ми, који радимо у просвети, били смо до сада небројено пута у кожи полицајаца који сада штрајкују . Током свих наших штрајкова трпели смо свакојаке подвале од стране власти, али ништа нам није теже падало од оптужби дежурних политичара „да су наши мотиви политичке природе“ и да се иза наших захтева крије нека непоштена деструктивна тајна политичка опција уперена не само против власти, већ против свега постојећег, а посебно против грађана, бака, дека, дрвећа, позоришта, контејнера, траве, дечице и кучића, и да ми уствари уопште немамо на уму социјалне разлоге, уствари сви смо ми у нечијој служби, манипулисани, са тајним циљем.

На тај бесомучно примитиван и покварен начин свака наша власт покушавала је (и успевала) да нас донекле конфронтира са најширим слојевима грађана. То и сада покушава, са штрајком полицајаца.

Међутим, ЧАК И ДА ЈЕ ТАКО, запитајмо се:

Одакле политичарима право да другима одузимају право на политичку позадину?

Зашто је политичка позадина негативна само када је имају професори, таксисти и малинари?

Зашто је политичка позадина позитивна када је користи власт?

Зар није и ова власт (као и претходне) формирана захваљујући разним политичким позадинама?

Зар овој власти није доста што се искључиво одржава политичком позадином, па би још да исту одузме свим својим опонентима, како би се још више, боље и дуже одржала?

ПОЛИЦИЈО СРПСКА, ПРВИ ПУТ СМО УЗ ВАС!

Независни синдикат полиције (НСП) саопштио је данас да циљ јучерашњег протеста полицајаца у центру Београда није било блокирање нормалног живота у граду, нити провокација грађана, власти и политичких странака.

„Протест испред Владе, као и сам штрајк који траје од 12. децембра, нису резултат нашег хира, већ су последица лошег материјалног положаја свих запослених у МУП-у и њихових породица, као и многих других проблема за које већ годинама нема решења”, наведено је у саопштењу НСП. Тај репрезентативни синдикат полиције навео је да су његови чланови свесни да је јучерашњи протест изазвао револт грађана. Око 1.500 чланова НСП-а протестовало је испред зграде Владе Србије, захтевајући побољшање материјалног положаја свих радника МУП-а и полиције и исплату заосталих дневница и путних трошкова.

Саобраћај у Немањиној и улици Кнеза Милоша био је због тога око шест сати блокиран, што је изазвало саобраћајни колапс у граду.

Протест је због „угрожавања нормалног живота Београђана” јуче осудио градоначелник Београда Драган Ђилас.

Синдикат је у данашњем саопштењу упозорио на пораст броја кривичних дела над полицајцима и навео да су од почетка јуна до краја октобра извршена 723 кривична дела над полицајцима, и да су у протеклих шест месеци трагично страдала три полицајца приликом обављања службене дужности.

„Колико овој нашој држави вреди живот једног полицајца говори чињеница да су полицијски службеници који страдају на дужности осигурани на 504.000 динара, док су осигурања за службеног пса или коња 1.704.000 динара”, наводи се у саопштењу.

Независни синдикат полиције је од 12. децембра организовао законску обуставу рада, која подразумева излазак њихових чланова само на хитне интервенције у свим сегментима полицијског рада, а од недавно штрајк је радикализован тиме што се не региструју возила јавних и комуналних предузећа.

Влада обећава 16 одсто повишице

Премијер Мирко Цветковић је најавио да ће њихове плате идуће године бити повећане за 16 одсто. Цветковић је казао да је то повећање утврђено буџетом за наредну годину, оценивши да је реч о натпросечном повећању зарада у односу на било које друго министарство. Он је навео да, уколико они, пак, мисле да је то недовољно и да треба да добију додатна средства ван оног што им закон предвиђа – „онда је то сада сасвим друга прича, али та средства наравно немамо”.

„Ако ћемо давати средства изван закона, онда није ту само полиција. Морамо дати и другима”, рекао је Цветковић за ТВ Б92.

Дачић: Ко неће да ради – нек тражи посао

Заменик премијера и министар унутрашњих послова Ивица Дачић поновио је данас да разлога за штрајк полиције нема и да свако ко неће да испуњава своје задатке може да тражи други посао.

Он је рекао да полиција не сме да уништава углед који је стекла међу грађанима, који су јој дали поверење и по томе је сврстали у прве три институције у земљи, поред СПЦ и Војске Србије. Он је замолио полицију да се „не брукамо”, а од Дирекције полиције тражио да организује посао. Дачић је поручио да ће повећање зарада бити реализовао када то буде могуће, наводећи да је он на страни синдиката, али упозорио да полицајци не треба да злоупотребљавају његову наклоност, јер „све има своје границе”. (Блиц)

 

 


Top